Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

 Σε τοίχο προσέκρουσε ο πρωθυπουργός για το θέμα του χρέους κατά την διάρκεια της συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκαλάριο στην ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, απ’ όλες τις πλευρές προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα και να βρεθεί μια λύση για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές. Από την μέχρι τώρα ενημέρωση που υπάρχει η κ. Μέρκελ φάνηκε ιδιαίτερα αρνητική σε όσα τις έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου να προχωρήσει το θέμα του χρέους.

 Αντίθετα, σε απόλυτη συμφωνία βρέθηκε ο κ. Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα (να τελειώσουν οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το θέμα του χρέους) ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα αυτό.

 Ακόμη εμφανίστηκαν να συμφωνούν στο ότι η ποσοτική χαλάρωση, είναι κρίσιμο μέγεθος για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Ο Έλληνας προωθυπουργός επανέλαβε και στον Γάλλο πρόεδρο ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται απ΄όλα τα μέρη. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε σε ένα θέμα με την Άνγκελα Μέρκελ. Στο προσφυγικό, όπου και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς επίσης και ότι πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα με ειδικούς, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων.