Tης Μαριάννας Πυργιώτη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 «Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια καμία προοπτική ανάκαμψης. Το πιστοποιούν και όλα όσα καταγράφηκαν πολιτικά μέσα από το συνέδριό του… Το κόμμα καταρρέει πια στην κοινωνία και υπό μία έννοια γυρίζει πολιτικά στο παρελθόν του, όταν ήταν στο 4%». Αυτή είναι η βασική ανάλυση στην Πειραιώς, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έντονα προβληματισμένος από αυτό που περιέγραψε ως «πρωτοφανή δημοκρατικό εκφυλισμό», έχει αποφασίσει να πάρει όποια πρωτοβουλία κριθεί απαραίτητη για να εμποδίσει αυτή την κυβέρνηση «να συμπαρασύρει στην πτώση της δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου».

 Είναι κοινή εκτίμηση πλέον όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και των στενών συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να δοκιμάσει τις αντοχές της ίδιας της Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία». Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε θεσμικά, στη Βουλή -απόντος όμως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που όπως λένε στην Πειραιώς «απέφυγε την επώδυνη για τον ίδιο συζήτηση»-  θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Χρησιμοποίησε δε σκληρές εκφράσεις, όπως όταν αναφέρθηκε σε «παρακράτος ανομίας», και εξαπέλυσε πολύ βαριές πολιτικά αιτιάσεις. «Είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και δεν αντέχει και μια κρίση Δημοκρατίας. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε…».

  Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι μετά από δύο συσκέψεις, στις οποίες αναλύθηκαν οι εξελίξεις ειδικά στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υιοθέτησε μια μάλλον καινοφανή για τον συντηρητικό χώρο πολιτική, αυτή της ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών. Οπως εξηγούσε σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ., μετά τα όσα είπε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, «αν κατατεθεί η τροπολογία για κλείσιμο των καναλιών πριν από την απόφαση του ΣτΕ και παρά τη σαφή προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση από την πλευρά μας. Οχι μόνον εμείς, αλλά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και οι πολίτες, θα εμποδίσουμε δυναμικά μια τέτοια εξέλιξη πρωτοφανούς ανομίας».

Σημειώνεται πως την ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας για την κυριαρχία της ΝΔ έχουν επισημάνει και τα «Παραπολιτικά» σε αρθρογραφία τους. Η Πειραιώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «σε πλήρες αδιέξοδο» στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών και ότι έχει δημιουργηθεί ένα συμπαγές υπερκομματικό μέτωπο, που εκτείνεται πολιτικά και πέρα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, κόντρα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

 Η διαπίστωση είναι σωστή, αν κρίνει κανείς από τη μάλλον εντυπωσιακή αλλαγή στάσης του Βασίλη Λεβέντη και της Ενωσης Κεντρώων. Ειδικά μετά το μείζον θέμα της παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και της προσωπικής επίθεσης μέσω του φιλικού προς την κυβέρνηση Τύπου κατά ανώτατου δικαστικού μέλους του ΣτΕ - ακόμη ένα πεδίο που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «προνομιακό» για την Αριστερά.

ΑΙΤΗΜΑ

 Η εκτίμηση στην Πειραιώς -παρόλο που ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί οι τελευταίες εξελίξεις στις δημοσκοπήσεις- είναι ότι όχι μόνον καταρρέει η κυβέρνηση, καθώς η πολιτική της διαψεύδει καθημερινά τις όποιες προσδοκίες είχε δημιουργήσει πέρσι τέτοια εποχή, αλλά πλέον «δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές».  Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα και το πρωτοφανές, αν αναλογιστεί κανείς ότι παραδοσιακά η πλειοψηφία δήλωνε κατά των πρόωρων εκλογών, και ακόμη πιο πρωτοφανές αν σκεφτεί κανείς ότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τις τελευταίες κάλπες.

Και δικαιώνει το σκεπτικό της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού που υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο χάραξε μια καθαρή, χωρίς αστερίσκους, «επιθετική» αντιπολιτευτική γραμμή, άνοιξε πολιτικά το παιχνίδι προς τον χώρο του Κέντρου και πρόταξε την αξιοπιστία ως βασικό στόχο της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. 

 Τώρα, πέρα από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που από τη φύση του προκαλεί επικοινωνιακό τσουνάμι στην κυβέρνηση, στην Πειραιώς στοχεύουν σε τρία ακόμη πεδία στα οποία η Ν.Δ. πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις, καθώς «κρινόμαστε πλέον από τον κόσμο ως εν δυνάμει κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός».

Η οικονομία είναι το πρώτο, καθώς η Ν.Δ. ασφαλώς εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους και στηρίζει κάθε ενέργεια ως προς αυτό, αλλά υπενθυμίζει ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει συνομολογήσει, διά του αντιπροέδρου της μάλιστα, Γιάννη Δραγασάκη, ότι ο χρονικός ορίζοντας θα είναι πέραν του 2018. Και, πέραν αυτού, τονίζουν ότι η διευθέτηση του χρέους δεν θα λύσει το πρόβλημα χωρίς ουσιαστικές και δυναμικές ενέργειες τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, όπως μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών, επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Με δεδομένο ότι κανείς εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδας δεν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί ή θέλει να προχωρήσει σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, όπως λένε στην Πειραιώς, «πολύ σύντομα θα δούμε να πυκνώνουν τα σενάρια περί Grexit και 4ου Μνημονίου».

Λύση για τα χρέη  των νοικοκυριών

 Σε συνάρτηση με το χρέος είναι και το δεύτερο πεδίο, αυτό της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους συνολικά. Η Ν.Δ. έφερε στη Βουλή πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που φυσικά απέρριψε η κυβέρνηση, αλλά θα επανέλθει με μια πλήρη, μελετημένη, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη πρόταση, που θα αφορά στο ιδιωτικό χρέος και θα την παρουσιάσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Διότι αποτελεί βρόχο όχι μόνον για τις τράπεζες, αλλά και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των επιχειρήσεων και των πολιτών που ζουν πλέον καθημερινά με τον φόβο των πτωχεύσεων και των κατασχέσεων, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει σχέδιο ή εναλλακτική λύση. 

Το επόμενο πεδίο είναι οι προτάσεις για την Υγεία και την ασφάλεια, καθώς αυτές για την Παιδεία παρουσιάστηκαν στη Βουλή. Και, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, σκοπός είναι «να πεισθούν οι πολίτες που δεν μας ψήφισαν ή δεν ψήφισαν καθόλου στις εκλογές ότι αυτή τη φορά η ψήφος τους ούτε θα διαψευσθεί ούτε θα μετατραπεί σε άλλη πολιτική από αυτήν που δεσμευόμαστε να ακολουθήσουμε. Αυτή είναι η ουσία στη “συμφωνία αλήθειας” που προτείνουμε, κόντρα στον λαϊκισμό και τα ψέματα του παρελθόντος».