Του Παναγιώτη Τζένου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια σειρά από κινήσεις κομβικής σημασίας, με στόχο να κλείσει όλα τα ανοιχτά εσωκομματικά -και όχι μόνο- μέτωπα και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά και το περιβάλλον του ότι δεν θα ανεχθεί παιχνίδια υπονόμευσης, κάνει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την Τρίτη, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα κι έγινε, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, σε καλό κλίμα, ήταν ένα μέρος της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, που θέλει απρόσκοπτος να ξεδιπλώσει την πολιτική του, η οποία επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Οι σχέσεις Παυλόπουλου - Μητσοτάκη, που βρίσκονταν στο «πάγο» από την εποχή που ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. ως βουλευτής είχε αρνηθεί να ψηφίσει υπέρ της εκλογής του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αφού πέρασαν από μια φάση καχυποψίας, φαίνεται πως έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η συνάντησή τους την Τρίτη ήταν πολύ σημαντική, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις Μητσοτάκη αμέσως μετά: «Συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επανέλαβα στον κ. Πρόεδρο τους εντονότατους προβληματισμούς μας, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Εξήγησα στον κ. Πρόεδρο γιατί –κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας– η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή στην οποία έχει περιέλθει είναι οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν». 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει καλά πως δεν είναι στο χέρι του Προέδρου η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς αποτελεί αποκλειστική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, και γι’ αυτό στην τετ-α-τετ συνάντησή τους μπροστά στις κάμερες προτίμησε να μην κάνει κάποια δήλωση (σ.σ.: φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση), ενώ το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επικοινωνία των δύο ανδρών θα είναι στο εξής τακτικότερη, πάντοτε στο πλαίσιο της λειτουργίας των θεσμών, όπως συχνότερες έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι επαφές του και με τον Κώστα Καραμανλή. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές, επιλέγοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Δεν είναι μόνο το δείπνο μετά συζύγων πριν από έναν μήνα που είχαν, αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους για σημαντικά θέματα.

Ο Κώστας Καραμανλής, που κατηγορήθηκε στο παρελθόν για το ότι υπήρξε «διαλλακτικός» με τον Αλέξη Τσίπρα, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πλέον δεν κρύβει ότι άποψή του είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τη θέση του Κ. Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Εδωσε το «παρών» στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά και στα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος, ενώ και οι βουλευτές που συνομιλούν μαζί του αποφεύγουν το τελευταίο διάστημα να προκαλούν εσωκομματικά προβλήματα με δημόσιες παρεμβάσεις τους. Ακόμα και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά από ένα διάστημα απόλυτης απομάκρυνσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον δίαυλο επικοινωνίας, έστω και για θέματα στα οποία οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται απόλυτα. Στην προσέγγιση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που δεκαετίες τώρα, πέραν της πολιτικής, διατηρεί και πολύ φιλική σχέση με τον κ. Μεϊμαράκη. Πάντως, η σχέση Κυριάκου - Βαγγέλη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη κυρίως λόγω τρίτων προσώπων, που την υπονομεύουν σταθερά, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υπονόμευση από τον Μεσσήνιο

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και στηρίχθηκε απόλυτα από τον Αντώνη Σαμαρά, τουλάχιστον στη δεύτερη φάση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης (σ.σ.: Αφού στην πρώτη είχε βοηθήσει και τον Αδωνι Γεωργιάδη), έχει αντιληφθεί πως ο Μεσσήνιος πολιτικός το τελευταίο διάστημα παίζει το δικό του, προσωπικό παιχνίδι, έχοντας στο μυαλό του τον προσωπικό ρόλο του στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Στο κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.και φυσικά στο προεδρικό γραφείο έχουν φτάσει πληροφορίες ότι ο κ. Σαμαράς σε συνεργασία με τον Αδωνι Γεωργιάδη επιχειρούν να δημιουργήσουν «πυρήνες» ανά την Ελλάδα, με δικό τους πολιτικό «στρατό». Η ραγδαία δημοσκοπική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως έχει θορυβήσει τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιθυμούσε έναν «αδύναμο» πολιτικά και εσωκομματικά Κυριάκο Μητσοτάκη, έτσι ώστε να αναβαθμίζεται ο δικός του ρόλος.

Η αποστασιοποίησή του το τελευταίο διάστημα από τον κ. Μητσοτάκη είναι φανερή και την αντιλήφθηκαν όσοι βρέθηκαν στην Πειραιώς την ημέρα των εγκαινίων των νέων γραφείων του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς άκουσε την ομιλία Κυριάκου κι αμέσως μετά αποχώρησε επιδεικτικά από την τελετή των εγκαινίων. Ισως ενοχλήθηκε γιατί άκουσε πικρές αλήθειες για το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του κόμματος, που επί των ημερών του βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση. Ισως επειδή δεν συμφωνεί με τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη και προς τα αριστερά της Ν.Δ. Κάποιοι στην Πειραιώς δεν αποκλείουν ακόμα και την πιθανότητα στο μυαλό του κ. Σαμαρά να βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κομματικού σχηματισμού δεξιότερα της Ν.Δ. Ο στόχος είναι διπλός: Αφενός μεν θα αποδυναμώσει την πιθανότητα αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, αφετέρου δε αν ο δικός του κομματικός σχηματισμός καταφέρει να υπερβεί το όριο του 3%, θα αποτελέσει κρίσιμο σύμμαχο για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Ο ύποπτος ρόλος  ΣΚΑΪ – Πρετεντέρη

 Δεν περνάει απαρατήρητο ότι μια σειρά μέσων ενημέρωσης αλλά και μεμονωμένων δημοσιογράφων στηρίζουν μεν τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα βάλλουν σε κάθε ευκαιρία εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ενδεικτικά, αναφέρονται το συγκρότημα του ΣΚΑΪ (Μπάμπης Παπαδημητρίου, Αρης Πορτοσάλτε, Στέφανος Κασιμάτης κ.ά.), αλλά και συγκεκριμένοι γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης και η Αννα Παναγιωταρέα, οι οποίοι αποτελούν τακτικούς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα ο αρθρογράφος του ΔΟΛ μέσα από την προσωπική του στήλη εξαπέλυσε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον Παυλόπουλου-Καραμανλή-Μεϊμαράκη, που προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη ενόχληση κυρίως της πλευράς Μεϊμαράκη.