Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τη μιάμιση, όπου τον υποδέχτηκε επισήμως στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, έγινε απόδοση τιμών από την Προεδρική Φρουρά και ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον αμερικανό πρόεδρο στην Ελλάδα και μίλησε για την στάση της χώρας του στην προάσπιση της Δημοκρατίας, στην πάταξη της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό.

"Οι δυο λαοί μας διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και σε αυτό έχει συμβάλει η ελληνική ομογένεια. Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Κύριε πρόεδρε, η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ χρειάζονται ισχυρή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός, αν και δεν είναι υπεύθυνος έχει υπομείνει θυσίες και παρέμεινε στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Θέλουμε να κάνουμε τους εταίρους μας να καταλάβουν πως πρέπει να μείνουν μακριά από φοβικά σύνδρομα.

Ακριβώς επειδή μας εμπνέει ο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ακόμη και τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Ως προς το Κυπριακό, είναι διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Το κεκτημένο της Ευρώπης δεν αποδέχεται λύσεις ομοσπονδιακής αρχής και στρατεύματα κατοχής γιατί είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση θα δημιουργούσαμε εξαιρετικά δυσμενές προηγούμενο για κάθε μέρος της Ε.Ε.

Θεωρούμε, δεύτερον, αδιανόητη και απαράδεκτη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης" ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων λέγοντας πως " ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί όνομα παραχαράζωντας την ιστορία, υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους μέλους"

"Κύριε πρόεδρε, για μια ακόμη φορά σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Εμεις οι Έλληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε ως ένα παγκόσμιο κεφάλαιο και μεγάλο φίλο της Ελλάδας και των Ελληνών" κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αντιφώνηση Ομπάμα

Ο Πρόέδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην ΑΘήνα όλο τον ελληνικό λαό. Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία είπε.Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.

Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.Συνεχάρη δε την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη.

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσθέσε: Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια.