Δύσκολες, αλλά απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ενισχυθούν με την απομείωση του χρέους και το τέλος της λιτότητας στη χώρα, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την δήλωσή αυτή που τελικά η ελληνική πλευρά κατάφερε να «αποσπάσει» από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Αμερικής φαίνεται ότι θα «χρησιμοποιήσει» ως βάση για να περάσει το δικό της μήνυμα στους εταίρους, αλλά κυρίως στους δανειστές. Ο Ομπάμα λίγο πριν την λήξη της θητείας του, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το περιθώριο να εξετάσει περαιτέρω τη δράση της στην Ευρώπη, αλλά και κυρίως τη θέση της απέναντι στους δανειστές, παρουσιάζοντας ως σύμμαχο και την Αμερική απέναντι στα αιτήματα για το χρέος.

Το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της στρατηγικής του απέναντι στους Θεσμούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και το protothema.gr παραμένει όμως το ερώτημα πώς θα υποδεχθούν και κυρίως πώς θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στις επίμονες, ίσως και συγκινητικές εκκλήσεις για το χρέος, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα “ταμπού” για το Βερολίνο και επιπλέον ο ίδιος ο κ. Ομπάμα δεν έχει το εκτόπισμα που θα είχε εάν στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον, που θεωρείται ότι θα συνέχιζε την πολιτική του και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απάντηση βέβαια στο ερώτημα ίσως να μην αργήσει καθόλου, αφού επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Ομπάμα είναι το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Έχει πάντως σημασία και το ότι ο κ. Ομπάμα δεν έμεινε μόνο στο αίτημα για το χρέος, αλλά απευθύνθηκε με έναν τρόπο και στην ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας (στον κ. Παυλόπουλο ειδικά) ότι η Ελλάδα έχει πού δρόμο να διανύσει ακόμη. Πιθανόν να πρόκειται για μία έμμεση παραίνεση και προς την Αθήνα να αποδεχθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων (και των μέτρων) που ζητά το, αμερικανικής επιρροής και αντίληψης, ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα και να συμβάλει με τη σειρά του στην ελάφρυνση του χρέους.

Η βεντάλια των θεμάτων που άνοιξαν και συζητήθηκαν με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη, είναι μεγάλη, ενδιαφέρουσα και δεν αφορά μόνο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους: Εκτείνεται από το προσφυγικό, το Κυπριακό και τα γεωστρατηγικά της περιοχής θέματα και φτάνει έως τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την εκλογή Τραμπ, το οποίο πιθανόν να είναι και το πιο απτό στοιχείο της περιοδείας του.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη, έστω και με τα καλά λόγια, με την οποία ο κ. Ομπάμα έβγαλε την... υποχρέωση προς την Αθήνα, καθώς τα τελευταία χρόνια νουθετεί τις ελληνικές κυβερνήσεις, μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και είχε μάλιστα εμπλοκή και στην περσινή συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους δανειστές.