Φυλλορροεί δημοσκοπικά το κόμμα του Τσίπρα
Το 60% των ψηφοφόρων αναζητά αλλού στέγη
Η αυξανόμενη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας -χωρίς σημαντικές προσθήκες από μετακινήσεις προς αυτήν από άλλα κόμματα- και οι συνεχείς διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βασικοί παράγοντες που θεμελιώνουν την επίσης αυξανόμενη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υπέρ της δεύτερης και εν μέρει αντισταθμίζουν το εξής μειονέκτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οτι, παρά την πολύ μεγάλη οργή της κοινωνίας έναντι της σημερινής κυβέρνησης, δεν διαπιστώνεται μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα προς αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα, αλλά και προς τη μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, η εκλογική «συμπεριφορά» της οποίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο:
(α) Στη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος (β) Στο ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα (γ) Στον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος σε συνάρτηση με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της αδιευκρίνιστης ψήφου ενδιαφέρει άμεσα τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιο ότι αυτή θα είναι το πρώτο κόμμα. Πράγματι, σε μια σειρά ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διεξήχθησαν μεταξύ των αρχών του περασμένου Σεπτεμβρίου και των αρχών του τρέχοντος μηνός διερευνήθηκε το σημαντικό στοιχείο της προέλευσης των ψηφοφόρων που έλεγαν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές, θα ρίξουν λευκό ψηφοδέλτιο ή άκυρο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος προερχόταν κατά 60,5% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο κατά 12,5% από ψηφοφόρους της Ν.Δ., γεγονός που δικαιολογεί και τη μεγάλη συσπείρωση που έχει. Και κατά 27% η αδιευκρίνιστη ψήφος προερχόταν από άλλα κόμματα. Λήγοντος του Σεπτεμβρίου, σε άλλη έρευνα η αδιευκρίνιστη ψήφος που προερχόταν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μικρή μείωση μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας (59%), όπως και η αδιευκρίνιστη ψήφος που προερχόταν από τη Ν.Δ. (11%). Στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα μετά, η ψήφος «αποχή / λευκή και άκυρο» είχε εκτιναχθεί όσον αφορά την προέλευσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 67,5%. Από τη Νέα Δημοκρατία η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν στο 13,5%, ενώ είχε πέσει σημαντικά στα «λοιπά κόμματα» (19%).
ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην πολύ μεγάλη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, και διότι προέρχεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ -με συνέπεια να τον αποδυναμώνει- αλλά και διότι από τη δεξαμενή αυτή αναμένεται να αντλήσουν τα άλλα κόμματα τους περισσότερους ψηφοφόρους, εντούτοις δεν στερούνται σημασίας και οι μεταξύ των κομμάτων μετακινήσεις.
Στις εξαμηνιαίες τάσεις του Ιουνίου της MRB, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια συσπείρωση λίγο πάνω από το 50% (53,5%) -τη στιγμή που η συσπείρωση της Ν.Δ. ανερχόταν στο 89,8%-, διαπιστωνόταν ότι είχε μια διαρροή προς τη Ν.Δ. της τάξεως των 7,6 ποσοστιαίων μονάδων.
Προφανώς, επρόκειτο για πρώην ψηφοφόρους κυρίως της Ν.Δ. που είναι αποφασισμένοι να επανακάμψουν. Προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ποσοστό της διαρροής ήταν 2,4%. Το ίδιο ποσοστό διαρροής ήταν και προς το ΚΚΕ. Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι προς την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια διαρροή της τάξεως των 2,6 ποσοστιαίων μονάδων.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά (23 Σεπτεμβρίου), η εταιρεία Μarc σε έρευνά της κατέγραφε μια ακόμα μικρότερη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ - καθώς είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μέτρα και να καταβάλλονται δόσεις φόρου και ΕΝΦΙΑ. Η συσπείρωση έφτανε το 36,8%, οι δε μετακινήσεις αποτυπώνονταν ως εξής: Προς τη Ν.Δ. διέρρεε ένα 6,7%, προς τη Χρυσή Αυγή ένα 3,6%, προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ποσοστό 1,3%, προς το Ποτάμι 1,3% και προς το ΚΚΕ 3,4%.
Μεγάλος χαμένος το Ποτάμι, κερδισμένη η Ζωή
Με βάση τις διαρροές που αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και εκτιμήσεις για την «συμπεριφορά» της αδιευκρίνιστης ψήφου θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς τα εξής: nΣτις τάσεις της ΜRB και στον πίνακα των μετακινήσεων δεν υπάρχει διαρροή προς το Ποτάμι, για το οποίο όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι δεν θα μπει στη Βουλή.
Εκτιμάται ότι οι ψήφοι όσων στήριξαν το κόμμα του κ. Θεοδωράκη στις τελευταίες εκλογές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα κατευθυνθούν προς τη Νέα Δημοκρατία και κατά δεύτερο λόγο προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η εν συνεχεία διαπίστωση (Marc) ότι υπάρχει μια μικρή διαρροή προς το Ποτάμι δεν ανατρέπει τις εκτιμήσεις για την εξαΰλωση του κόμματος αυτού. Οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή υπολογίζεται ότι δεν είναι μόνο από απευθείας μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτύπωσε και η εταιρεία Marc, αλλά και από τη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου και όσων επιθυμούν να ψηφίσουν αντισυστημικά.
Που σημαίνει ότι, μολονότι είναι εξοργισμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν μέρος του συστήματος και τη Ν.Δ. και, επομένως, προτιμούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα άκρα. nΥπολογίζεται ότι μεγάλος κερδισμένος από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από όσους τον αποδοκιμάζουν, αλλά συγχρόνως θέλουν να διατηρήσουν την αριστερή τους ταυτότητα στην κάλπη, θα είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το κόμμα της οποίας, όπως υπολογίζουν οι δημοσκόποι, έχει πλέον μεγάλες πιθανότητες να μπει στη Βουλή.
Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αντισυστημική ψήφο, έτσι ώστε να κατορθώσει να πιάσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό και, ει δυνατόν, να περάσει τη Χρυσή Αυγή. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η μάχη κυρίως στα μικρότερα κόμματα δίδεται όχι μόνο για την είσοδό τους στη Βουλή, αλλά και με το βλέμμα στη μετά τις εκλογές περίοδο. Κι αυτό διότι, θεωρώντας βέβαιο ότι η αυτοδυναμία είναι αδύνατη, θα πρέπει να υπάρξει «αστικός σύμμαχος» τον οποίον θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης ως συγκυβερνήτη, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να κυβερνήσει.