«Μικρά καράβια, μεγάλες φουρτούνες» είναι το ρητό που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Ποτάμι.

Με τους αριθμούς να μη λένε συνήθως ψέματα, το Ποτάμι διαρκώς «στερεύει», αφού δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι έντεκα βουλευτές που είχαν εκλεγεί μειώθηκαν κατά τρεις, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τεσσερισήμισι μήνες ένας βουλευτής αποχωρεί, ενώ υπ’ ατμόν φημολογείται ότι είναι και άλλοι. Εντούτοις, μπορεί τέτοια φαινόμενα να έχουν παρατηρηθεί διαχρονικά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μεγάλες μετακινήσεις από το ένα κομματικό στρατόπεδο στο άλλο, και μάλιστα ανάμεσα σε πολιτικούς σχηματισμούς με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους.

Και αυτό, καθώς η επικράτηση των δύο κεντρικών τάσεων μνημονιακών - αντιμνημονιακών, όπως διαμορφώθηκαν στο πολιτικό σύστημα μετά το 2010, έδωσε τη δυνατότητα σε βουλευτές να αλλάζουν ιδεολογικό κοστούμι ή ταγέρ με βάση τις παραλλαγές του παραπάνω διπόλου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, με την Κατερίνα Μάρκου να είναι η τρίτη από τους έντεκα βουλευτές που εξέλεξε το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που φεύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είχαν προηγηθεί ο Χάρης Θεοχάρης, που ανεξαρτητοποιήθηκε, και ο Ιάσων Φωτήλας, που διαγράφηκε.

Μάλιστα, ο τελευταίος από την ημέρα που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της Ν.Δ. μιλούσε με τα θερμότερα λόγια για τον επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως το κόμμα του Θεοδωράκη πρέπει να συμπορευτεί με τη Ν.Δ.

Μπορεί, προς το παρόν, οι τρεις τους να παραμένουν «άστεγοι», ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για την ένταξή τους σε άλλον πολιτικό σχηματισμό, με στόχο να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Από την πλευρά του, ο Ιάσων Φωτήλας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για συνεργασία με τη «γαλάζια» παράταξη, ενώ όλο και περισσότερες πληροφορίες «συγκλίνουν» σε συμφωνία μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ιδίου, σχετικά με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Αχαΐα, στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Η Κατερίνα Μάρκου, η οποία πολύ σύντομα θα κληθεί να αναζητήσει την ένταξή της σε άλλο σχήμα, μιλώντας στα «Π», διαψεύδει ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κόμμα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φέρονται να την έχουν προσεγγίσει προκειμένου να συμμετέχει με το «πράσινο» ψηφοδέλτιο.

Από τους υπόλοιπους βουλευτές του Ποταμιού, σταθερά στο πλευρό του κ. Θεοδωράκη είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γιώργος Αμυράς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου, έδωσε σκληρή απάντηση προς όλους τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ποτάμι, τονίζοντας ότι το μόνο που τελικά τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός, ενώ αναμένει την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αναφορά και στους υπόλοιπους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα: τον Ιάσονα Φωτήλα και τον Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού βουλευτές ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους αναφορικά με τη μελλοντική τους στάση, ενώ υπήρξε συζήτηση και για το κατά πόσο κάποιος που ανεξαρτητοποιείται θα πρέπει να παραδίδει την έδρα, με την πλειονότητα των παρόντων να τάσσεται υπέρ της παράδοσής της. Παρά τις αποχωρήσεις, όμως, ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει να έχει έναν άσο στο μανίκι του και αυτός δεν είναι άλλος από τις επαφές του με στελέχη του μεταρρυθμιστικού-εκσυγχρονιστικού χώρου για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, κάτι το οποίο ζητούν και αρκετά από τα στελέχη του κόμματός του. Αλλωστε, είναι ο ίδιος που πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει την αυτονομία του Ποταμιού για κάτι καινούργιο και μεγαλύτερο.

 Διφορούμενη δήλωση Αχμέτ Ιλχάν στα «Π»

Οι αποχωρήσεις που έχουν ήδη γίνει μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές οι οποίοι, εξαιτίας διαφωνιών τους με τη στρατηγική του Ποταμιού, εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Για παράδειγμα, οι έντονες διαφωνίες του βουλευτή Κομοτηνής Αχμέτ Ιλχάν με την αυτόνομη πορεία που έχει χαράξει το Ποτάμι ενδέχεται να τον οδηγήσουν σε διαζύγιο με τη Σεβαστουπόλεως. Ο ίδιος, μιλώντας στα «Π», στο ερώτημα τι θα πράξει σημειώνει ότι τόσο οι αποχωρήσεις όσο και οι προσχωρήσεις δεν προαναγγέλλονται, ενώ ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται υπέρ των ευρύτερων συμμαχιών με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

Σε αναζήτηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία παίρνει αποστάσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ ακούγεται ότι η Φώφη Γεννηματά θα επιθυμούσε διακαώς τη συνεργασία μαζί του, προσφέροντάς του τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Επιπλέον, προβληματισμένοι εμφανίζονται ο Κώστας Μπαργιώτας, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με τη Συμπαράταξη, και ο Σπύρος Δανέλλης, από τους βουλευτές του Ποταμιού που διατηρούν σχέσεις τόσο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο, όμως, και με τον ΣΥΡΙΖΑ.