Επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Μάλιστα κατά την παραμονή του εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έχοντας στην «ατζέντα» τους θέματα όπως η διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση και το χρέος, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Φρανσουά Ολάντ να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας. Μάλιστα, σε διάγγελμα του είπε πως θα παραμείνει δραστήριος μέχρι την προσεχή άνοιξη, ωστόσο, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Όμως όσο «δραστήριος» και να παραμείνει ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει πλέον την πολιτική ισχύ να προσφέρει έστω και την ελάχιστη βοήθεια στα ζητήματα της Ελλάδας που εκκρεμούν.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμη μια συνάντηση η οποία αποσκοπούσε να βοηθήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απερχόμενος πρόεδρος με λιγότερη δύναμη από το παρελθόν και όσο καλή διάθεση και αν υπήρχε από την άλλη πλευρά, όχι αρκετή.