Της Μαριάννας Πυργιώτη –Εφημερίδα Παραπολιτικά

Με στόχο την ανανέωση κατά-τουλάχιστον- 30% της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με μια περίπλοκη διπλή διαδικασία επιλογής, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. για τις επόμενες εκλογές, με τους επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν ξε κινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολλά στο δίπολο «αξιοκρατία - ανανέωση» για να αφήσει στην τύχη τους και στις ισορροπίες που μοιραία δημιουργούνται τα ονόματα που θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή με τον ίδιο πρόεδρο. Αν οι εκλογές γίνουν πριν από τον Μάρτιο του 2017, η λίστα και… η Πειραιώς θα καθορίσουν τη σύνθεση, διαφορετικά, θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, που δεν ευνοεί συνήθως νέους, μη «διάσημους» πολιτευτές. Η αλήθεια είναι ότι από μήνα σε μήνα ονόματα «παίζουν» και «καίγονται» ή αποσύρονται, ενώ με κάθε δημοσιοποίηση προκαλούνται κύματα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Πειραιώς.

«Μην πιστεύετε όσα γράφονται και μην ακούτε κανέναν που λέει ότι έχει πάρει χρίσμα. Κανείς δεν έχει το ΟΚ…», είπε πρόσφατα στέλεχος της «γαλάζιας» ηγεσίας, μιλώντας σε ΝΟΔΕ της Ηπείρου, θέλοντας να κλείσει το θέμα, μια που την επομένη θα επισκεπτόταν την περιοχή ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αυτό λέγεται σε όλους τους τόνους από τα στελέχη της Πειραιώς, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα, διότι κάποιοι ήδη έχουν στήσει επιτελεία σε νομούς και περιφέρειες… Τώρα, υπάρχουν δύο προβλήματα που θα επηρεάσουν τη σύνθεση. Το πρώτο αφορά σε περιφέρειες όπου οι επιλαχόντες είναι εξαιρετικά «δυνατοί» σε ψήφους, έχασαν με μικρές διαφορές, αλλά στις επόμενες εκλογές με τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και 50 έδρες bonus είναι -θεωρητικά- σίγουρη η εκλογή τους.

Το δεύτερο αφορά στους ανθρώπους που θέλει να προωθήσει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ανανέωσης της παράταξης. Πρόθεση της «γαλάζιας» ηγεσίας είναι να «κοπούν δημοκρατικά», πρώτον, πολιτευτές που δεν εκλέγονται και, δεύτερον, όσοι πολιτεύονται για πολλά χρόνια, ακόμη και αν έχουν θητεύσει στη Βουλή. Οπως έχει γίνει σαφές, μόνον οι εν ενεργεία βουλευτές δεσμεύουν την Πειραιώς, όχι οι επιλαχόντες. Ωστόσο, υπάρχουν και εισηγήσεις να «αποστρατευθούν» ορισμένοι νυν βουλευτές που εκλέγονται για πάρα πολλά χρόνια, πρόταση την οποία μελετά η ηγεσία του κόμματος. Το θέμα είναι ότι οι προθέσεις αυτές είναι γνωστές και στους εν δυνάμει… αποδέκτες, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν την αντίθεση και τα παράπονά τους στα γραφεία των πρώην προέδρων του κόμματος. Το επίσης «θέμα» είναι πόσους σταυρούς έχει «προίκα» ο επιλαχών που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και, κυρίως, αν και πόσες από αυτές θα χαθούν για τη Ν.Δ. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιφέρειες όπου τον τελευταίο εκλεγέντα από τον πρώτο επιλαχόντα χωρίζουν μερικές εκατοντάδες ψήφοι.

Η Πελοπόννησος φαίνεται ότι θα είναι η περιοχή με τα πιο έντονα ερωτήματα, καθώς μέχρι στιγμής όλοι ψάχνουν και ψάχνονται. Στην τετραεδρική της Κορινθίας, πέρα από τον Χρίστο Δήμα, σε απόσταση αναπνοής σε ψήφους ήταν ο Νίκος Ταγαράς και πολύ κοντά ο τρίτος Χρήστος Κόλλιας. Με τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα, η εκλογή τριών βουλευτών είναι πιθανή και αυτή η σειρά δύσκολα αλλάζει. Στην Αχαΐα η Ν.Δ. είχε μόλις 20% και εξελέγη ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Ακολούθησαν οι Αγγελος Τσιγκρής και Θανάσης Νταβλούρος, που σχεδόν ισοψήφησαν. Τώρα, αν πολιτευτεί ο ανεξάρτητος πια βουλευτής Ιάσων Φωτήλας  (προερχόμενος από το Ποτάμι) και αν επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα του πρ. υφυ- πουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ή αυτή του διευθυντή του γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, πολλά θα αλλάξουν. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στην Ηλεία υπάρχει η προοπτική από έναν βουλευτή (Κώστας Τζαβάρας σήμερα) η Ν.Δ. να εκλέξει τρεις. Η Διονυσία Αυγερινοπούλου είναι η πρώτη επιλαχούσα, με μερικές δεκάδες ψήφους διαφορά από τον πρώτο, και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαρίνος. Ωστόσο, είναι σίγουρη η υποψηφιότητα του μέλους της Π.Ε. Δήμητρας Λιγούρα, στενής συνεργάτιδας του προέδρου της Ν.Δ., ενώ έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβου, που κατάγεται από την περιοχή.

Στην Αρκαδία θα παιχτεί ένα εξαιρετικά περίεργο σκηνικό, καθώς η περιφέρεια είναι τριεδρική και ο «γαλάζιος» βουλευτής Κώστας Βλάσης, της επιρροής Σαμαρά, νίκησε στο νήμα τον «καραμανλικό» Ανδρέα Λυρκουρέντζο για λιγότερες από 100 ψήφους, ενώ τρίτη ήρθε η Εύη Τατούλη, κόρη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Αλλη υποψηφιότητα με αξιώσεις δεν θα υπάρξει, αλλά έχει ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι πάλι μία έδρα θα έχει η Ν.Δ., ποιος ή… ποια θα την κερδίσει αυτή τη φορά αλλά και ποιος θα σκεφτεί να μην κατέβει υποψήφιος περιμένοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια. Στην πενταεδρική Μεσσηνία, η μία «γαλάζια» έδρα είναι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και πρώτος επιλαχών ο Γιάννης Λαμπρόπουλος. Η προοπτική είναι τέσσερις έδρες στις επόμενες εκλογές, οπότε ο πολύ δυναμικός, δεύτερος σε σταυρούς, Μίλτος Χρυσομάλλης θα είναι αυτός που θα πάρει μία έδρα, ενώ για την τέταρτη ο τρίτος επιλαχών Δημήτρης Σαμπαζιώτης μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα υποψηφιότητα, αυτή του επ. καθηγητή ιατρού και μέλους της Π.Ε. της Ν.Δ. Πάνου Χαλβατσιώτη.

Στη Λακωνία το σκηνικό έχει ήδη… αναστατωθεί, καθώς η προοπτική υποψηφιότητας του ανεξάρτητου Λεωνίδα Γρηγοράκου εκ μεταγραφής προκάλεσε την οργή τόσο του Θανάση Δαβάκη όσο και της πρώτης επιλαχούσας Φένιας Πατριανάκου. Ο ίδιος πάντως διέψευσε το σενάριο, κάτι που σίγουρα θα εξαρτηθεί κι από τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς είναι επιστήθιος φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη Λακωνία θα πολιτευτεί και ο πρ. πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιάννης Κουλιζάκος.  Οσο για την τριεδρική της Αργολίδας, εκεί ο Γιάννης Αδριανός απέχει μακράν του πρώτου επιλαχόντα Βασίλη Σιδέρη, ενώ η Ν.Δ. θα έχει, όπως όλα δείχνουν, πάλι μία έδρα. Τώρα, σε άλλες περιοχές ο 28χρονος αντιδήμαρχος Ραφήνας Γιώργος Κοκκόλης επέλεξε τη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς αντί της Περιφέρειας Αττικής, όπου πρώτος σε σταυρούς είχε έρθει ο Χαράλαμπος Λυκούδης. Στην επίσης μονοεδρική της Ευρυτανίας, όπου πρώτος σε «γαλάζιους» σταυρούς είχε έλθει ο πρ. βουλευτής Κώστας Κοντογιώργος, ακούγεται το όνομα της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, Σοφίας Ζαχαράκη. Στη Βοιωτία έχει «κλειδώσει» η επιστροφή από το Ποτάμι του Γιάννη Καράμπελα. Tώρα, στη Β. Ελλάδα με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν το ψηφοδέλτιο στη Ροδόπη, όπου η Ν.Δ. έχασε στις δεύτερες εκλογές του 2015 (λίστα) την έδρα, που πήγε στο Ποτάμι και στον Αχμέτ Ιλχάν. Ο πρ. υπουργός και σκληρός «καραμανλικός» Ευριπίδης Στυλιανίδης θα είναι, φυσικά, υποψήφιος, αλλά το θέμα είναι ποιοι θα είναι οι άλλοι που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο.

Η διαφορά του από τη δεύτερη σε σταυρούς είναι... 8.000 ψήφοι, αν όμως αποφασιστεί π.χ. μια δυνατή μειονοτική υποψηφιότητα, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι στη Ροδόπη δεν υπάρχει χριστιανός βουλευτής πλέον, έχει άλλα χαρακτηριστικά και το συζήτησαν οι Καραμανλής –Μητσοτάκης στη συνάντησή τους. Λίγο πιο δίπλα, στις Σέρρες, εκτυλίσσεται άλλο έργο. Μετά τον Κώστα Καραμανλή και τη Φωτεινή Αραμπατζή, οι επιλαχόντες με πάνω από 10.000 ψήφους είναι οι Μενέλαος Βλάχβεης και Θεόφιλος Λεονταρίδης. Εκεί θα κατέβει ο αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, Τάσος Χατζηβασιλείου. Ομως έχει «κλειδώσει» και η υποψηφιότητα του μέλους της Π.Ε., δικηγόρου Δημήτρη Γκολέμη, στενού πολιτικού φίλου του Κ. Μητσοτάκη. Η επιρροή του λεγόμενου «μητσοτακικού» χώρου στην πατρίδα των Καραμανλήδων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη και σίγουρα… δεν χωράει δύο.

Συνωστισμός στη Β’ Αθήνας

Οταν μια περιφέρεια έχει… 48 έδρες, η κατάρτιση του ψηφοδελτίου της είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Ει δικά όταν το πρώτο κόμμα έχει από 17 βουλευτές και πάνω. Κατ’ αρχάς, από το Επικρατείας έρχεται στη Β’ Αθήνας η Νίκη Κεραμέως, ενώ σίγουρα θα πολιτευτούν τρεις νέοι πολιτικοί: Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ενώ την τύχη της θα δοκιμάσει και η Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του Νίκου Γκελεστάθη. Πέραν των 12 εκλεγμένων, οι επιλαχόντες με πάνω από 10.000 ψήφους είναι κατά σειρά οι: Αργύρης Ντινόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Ζωή Ράπτη και Πάνος Παναγιωτόπουλος. Από αυτούς, η Πειραιώς ξεχωρίζει μόνον την επικεφαλής Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος, Ζ. Ράπτη, που θα είναι σίγουρα υποψήφια… Τώρα, νέες υποψηφιότητες θα είναι τρεις αυτοδιοικητικοί, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, ο πρ. δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος, στενός φίλος του Κωστή Χατζηδάκη, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, Τάσος Γαϊτάνης. Συζητείται ακόμη η υποψηφιότητα του γιατρού Δημήτρη Φελέκη, αλλά και εκείνη του Στέφανου Σταμούλη. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, «παίζει» και το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, που σκοπεύει να επανακάμψει στις επόμενες εκλογές. Απομένουν λοιπόν περί τις 25 θέσεις υποψηφίων μέχρι τις 48 και έχουν κατατεθεί πάνω από 200 (!) βιογραφικά.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

 Δύο «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές σκοπεύουν να γυρίσουν από το Στρασβούργο στην Ελλάδα: Η Μαρία Σπυράκη, που θα πολιτευτεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, και ο Γ. Κύρτσος, που δεν έχει αποφασίσει αν θα δοκιμάσει την Α’ Αθήνας ή τη Φθιώτιδα. Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. εξέλεξε τέσσερις βουλευτές, με την πρώτη έδρα να παίρνει ο πρ. πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και να ακολουθούν κατά σειράν οι Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, με περίπου 30.000 σταυρούς, και η Ελενα Ράπτη με 25.000. Η πρωτιά στις εκλογές θα δώσει άλλες τρεις έδρες τουλάχιστον και οι επιλαχόντες είναι κατά σειρά ο Γιώργος Ορφανός, ο Στράτος Σιμόπουλος και ο Παναγιώτης Κοκκόρης με την Αννα Ευθυμίου, σχεδόν με τις ίδιες ψήφους. Ομως στην Α’ Θεσσαλονίκης θα πολιτευτεί ο Δημήτρης Σταμάτης και από τους νέους η Βίκη Νάκου. Στην Α’ Αθηνών τις τέσσερις έδρες έχουν κατά σειρά εκλογής οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης. Με τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα, οι έδρες θα είναι οκτώ και πάνω, αλλά ήδη «περιμένουν» δύο δυνατοί επιλαχόντες, η Φωτεινή Πιπιλή και ο Θανάσης Πλεύρης, που πήραν κοντά στους 20.000 σταυρούς. Επίσης, θα πολιτευτούν οι Θόδωρος Φορτσάκης, ο Νίκος Σοφιανός, ενώ «παίζει» και το όνομα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Στη Φθιώτιδα, όπου εκλέγεται ο πρ. υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, το πρώτο κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015) εξέλεξε τέσσερις βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, ο δεύτερος δυνατός επιλαχών της Ν.Δ. είναι ο Γιώργος Κοτρώνιας, ενώ τελικά θα κατέβει με αξιώσεις και ο Γιάννης Οικονόμου. Επίσης, ακούγεται έντονα το όνομα του δημοσιογράφου Σπύρου Καπράλου.