Του Γιώργου Λυκουρέντζου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δίχτυα στη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών επιχειρούν να ρίξουν Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης, προσπαθώντας να αρπάξουν βουλευτές από μικρότερα κόμματα, τα οποία ενόψει πιθανών εκλογών θα ήθελαν να αποδυναμώσουν.  Το τελευταίο διάστημα, η «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών έχει αρχίσει να γεμίζει ξανά - και μάλιστα με μεγάλη πρόοδο.

 Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γεωργίου Καρρά, την πιο αναπάντεχη από όλες, από την Κ.Ο. της Ενωσης Κεντρώων, οι ανεξάρτητοι έφτασαν τους επτά και απέχουν μόλις κατά τρεις βουλευτές από τον πολυπόθητο αριθμό 10, ο οποίος με βάση τον Κανονισμό της Βουλής θα τους δώσει το δικαίωμα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.  Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ομάδα των επτά μοιάζει με Πύργο της Βαβέλ, καθώς όλοι τους προέρχονται από διαφορετικά κόμματα (Μάρκου, Φωτήλας και Θεοχάρης από το Ποτάμι, Καρράς από την Ενωση Κεντρώων, Παναγούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νικολόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ. και Γρηγοράκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και η αλήθεια είναι πως κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 

 Ενδεικτικός, πάντως, των προθέσεων των υπόλοιπων κομμάτων να αυξήσουν δυνάμεις μέσω της προσάρτησης στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών είναι ο διάλογος που είχε κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στους οποίους είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη -ακόμα και για λόγους συμβολισμού- θα έπρεπε να προσπαθήσει να κερδίσει τρεις βουλευτές, προκειμένου να ξεπεράσει τη Χρυσή Αυγή και να καταστεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ

 Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε φορά που η «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών αρχίζει να γεμίζει, τότε «μυρίζουν» εκλογές. Το ίδιο συνέβη το 2012, το ίδιο συνέβη το 2014, το ίδιο συνέβη και το 2015. Οχι τυχαία. Στην ανάλυσή τους, έμπειροι κοινοβουλευτικοί υποστηρίζουν ότι αρκετοί βουλευτές, βλέποντας ως πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών, ανεξαρτητοποιούνται είτε για καθαρά πολιτικούς είτε για μικροκομματικούς και συμφεροντολογικούς λόγους, προκειμένου στις επόμενες εκλογές να κατεβούν με τη σημαία άλλου κόμματος. 

Μεγαλύτερος τροφοδότης της «δεξαμενής» των ανεξάρτητων βουλευτών είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, η οποία έχει ήδη χάσει τρεις βουλευτές και, αν αληθεύουν όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής, έπεται συνέχεια. Πρώτος που αποχώρησε ήταν ο Χάρης Θεοχάρης, καταλογίζοντας στον Σταύρο Θεοδωράκη «έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης», «στρογγύλεμα απόψεων» και «έλλειψη θάρρους». Μετά το αποτυχημένο εγχείρημα της Δημοκρατικής Ευθύνης και την αποβολή του από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, ο κ. Θεοχάρης ρίχνει λοξές ματιές προς τη Νέα Δημοκρατία, με το ενδιαφέρον να φαίνεται πως είναι αμφίδρομο.

 Προς την ίδια πτέρυγα κοιτάζει και ο έτερος ανεξάρτητος που προέρχεται από το Ποτάμι, Ιάσων Φωτήλας. Ο βουλευτής Αχαΐας, τον οποίο πρόλαβε και διέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν ανεξαρτητοποιηθεί, έχει μιλήσει για την ανάγκη στήριξης της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, η προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείσα από το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου φαίνεται πως θα προσεγγιστεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε καλό δρόμο, πάντως, μοιάζει να είναι και η επιστροφή του επίσης ανεξάρτητου Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με βουλευτές του κόμματος να εμφανίζονται βέβαιοι για την επανένταξή του στην Κ.Ο. από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του κ. Γεωργίου Καρρά, η ανεξαρτητοποίηση του οποίου από την Ενωση Κεντρώων αποτέλεσε τεράστια έκπληξη λόγω και της προσωπικής σχέσης του με τον Βασίλη Λεβέντη.

Παρά το ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κ. Καρράς δεν θα αναζητήσει αλλού πολιτική στέγη, μολονότι μετά την ανεξαρτητοποίησή του μιλά σχεδόν καθημερινά με τον τέως εκπρόσωπο Τύπου της Ε.Κ., Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος είναι πλέον στη Ν.Δ.  Αντιμνημονιακή στέγη σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα αναζητήσει ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος φιλοδοξεί να έχει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές με το κόμμα του, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα. 

ΠΡΟΝΟΜΙΑ

Σε πρώτο στάδιο, οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών αφορούν την οργάνωση και την προετοιμασία για συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν υπάρξουν ακόμα τρεις ανεξαρτητοποιήσεις.

 Σε μια τέτοια περίπτωση, τα προνόμια είναι πολλά. Κατ’ αρχήν, οι ανεξάρτητοι έχουν δικαίωμα να ορίσουν πρόεδρο, ο οποίος θα μπορεί να τοποθετείται σε κορυφαίες συνεδριάσεις, όπως για τον Προϋπολογισμό ή τυχόν προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, αλλά και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και εισηγητή στα νομοσχέδια.  Για να εγκριθεί από τον πρόεδρο της Βουλής η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι βουλευτές θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει το όνομα και το σήμα της Κ.Ο., ενώ η αναγνώριση συνεπάγεται και άλλες παροχές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποκτά δικαίωμα για γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, αλλά και για πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων. Εκτός αυτών, η Βουλή υποχρεούται να τους διαθέσει και διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα γραφεία τους.