του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ορθάνοικτο παράθυρο για νέα μέτρα ή νέο μηχανισμό για το 2019 άνοιξε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με παρέμβασή του στη συζήτηση του προϋπολογισμού, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει ήδη για προαναγγελία τετάρτου Μνημονίου. 

Ο κ. Τσακαλώτος προκλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Δένδια να δώσει διευκρινήσεις επί όσων είπε ο αν.Υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης χθες το βράδυ για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ειδικότερα να νομοθετηθούν άμεσα, εντός του 2016 μέτρα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αφορούν στο 2019. Ο Υπουργός Οικονομικών έλαβε τον λόγο και  είπε ότι για την μετά το 2018 περίοδο το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μιλούν για 3,5%. «Ο καβγάς για τον “κόφτη” και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών»,είπε χαρακτηριστικά ο Υπ.Οικονομικών και επιβεβαίωσε όσα είπε χθες ο κ. Χουλιαράκης.  

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό για το 2018 είπε ότι η διαφορά σε όσα ζητούν οι δυο πλευρές είναι ότι το ΔΝΤ για το 2018 ζητά 300 εκ. ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι 200 εκ. ευρώ , όταν όμως η συζήτηση πήγε στη μετά Μνημόνιο εποχή η φράση του κ. Τσακαλώτου έδειξε πως το ενδεχόμενο ενός νέου μηχανισμού είναι υπαρκτό, λόγω της διαφωνίας ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ:«Ο καβγάς για τον κόφτη και αν πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρχει ένας άλλος μηχανισμός, είναι επειδή υπάρχει η μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και εμάς» είπε.  

“Ούτως ή άλλως μας έχετε κοστίσει πανάκριβα. Είναι φανερό ότι απέρχεστε. Το πότε δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην κάνετε περισσότερο κακό στον τόπο», απάντησε ο κ. Δένδιας.