"Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα επειδή μπορεί κάποια στιγμή το 2017 η οικονομία να φτάσει στο επίπεδο του 2014", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησής του στην οικονομία την τελευταία διετία.

"Από τη μεταπολίτευση και μετά καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό διάστημα στη χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπονόμευσαν με συκοφαντία κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας το 2012-2014 και ακύρωσαν μεταρρυθμίσεις μόνο για να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία", σημείωσε στη βουλή.

Σχολιάζοντας το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τον πρωθυπουργό:

"Και αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα κερδίσετε πίσω την εμπιστοσύνη όσω κοροϊδέψατε, πλανάστε πλάνην οικτρά. Το Τσοβόλα δώστα όλα το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Και άλλοι υποσχέθηκαν παροχές, μετά μας έβαλαν σε Μνημόνια και σήμερα δεν είναι στη Βουλή", κατέληξε ο αρχηγός της ΝΔ.

Θύμισε επίσης παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: “Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους”, λέγατε τότε. Σήμερα η ιστορία σας εκδικείται, κύριε Τσίπρα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

"Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας", κατέληξε.

"Εκλογές η μόνη λύση για το πρόβλημα της χώρας"

Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα.

"Η κυβέρνηση εκφράζει σήμερα μόνο το 10% της κοινωνίας, αυτούς που θέλουν να μείνουν στο παλιό και να μην αλλάξει τίποτα. Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι σημαίνει να προσπαθεί ένας επιχειρηματίας να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρησή του. Η ΝΔ θέλει να βγάλει την κοινωνία από αυτή την κατάσταση. Όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών μας ευθυνών. 

"Μας ρωτάνε γιατί βιαζόμαστε για εκλογές, να αφήσουμε την κυβέρνηση να φορτωθεί την ευθύνη των δύσκολων αποφάσεων. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για μεγάλες αποφάσεις. Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Δώστε τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν για το πώς θα πορευτεί η χώρα", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Εδώ που φτάσαμε οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο. Είναι η μόνη λύση", κατέληξε.

"Δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία για το χρέος στο πρόσφατο Eurogroup, αναλύοντας το σχετικό κείμενο συμπερασμάτων.

"Η μονιμοποίηση του κόφτη και τα πλεονάσματα 3,5% έχουν την υπογραφή σας. Ανεβήκατε στην εξουσία με σημαία ότι θα καταργήσετε με έναν νόμο τη λιτότητα, αλλά επιβάλατε λιτότητα διαρκείας. Έχετε ήδη υπογράψει το 3ο μνημόνιο και είστε έτοιμοι για το 4ο. Ο κ. Χουλιαράκης ομολόγησε χθες ότι το ΔΝΤ σας ζητάει πρόσθετα μέτρα 4,5 δις", πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ.

"Τι πετύχατε δηλαδή στο Eurogroup; Δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά", πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους.

"Καμία κυβέρνηση δεν ζημιώσε τη χώρα τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα"

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του 2014 συγκρίνοντάς την με την ύφεση της διετίας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. "Σήμερα η αξία των τραπεζών έχει εκμηδενιστεί, τα capital controls είναι ακόμα εδώ και είναι άγνωστο πόσο θα παραμείνουν. Το 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στη διάρκεια της κρίσης", τόνισε και συνέχισε:

"Το κόστος της κυβέρνησής σας είναι τεράστιο. Υποσχεθήκατε ελπίδα και επιφέρατε εθνική καταρράκωση. Ανεβήκατε με ψέματα στην εξουσία. Είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί την επόμενη για τις δικές σας παραλείψεις. 

Έχετε μηδενική αξιοπιστία και πολιτικό κεφάλαιο και η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας. Είναι βέβαιο πως το κεφάλαιο του πολιτικού λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας. Ο λαός δεν θα εμπιστευτεί ξανά πολιτικό που έκανε το ψέμα μέρος του".

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το μόνο που ξέρει είναι να βάζει φόρους. "Οι Έλληνες πληρώνουν φόρους Σκανδιναβίας και εισπράττουν την υγεία του κ. Πολάκη και την παιδεία του κ. Φίλη", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Δείχνετε να θέλετε να αποδράσετε από την εξουσία πάνω σε ένα κρεσέντο παροχών με μία προσχηματική σύγκρουση με τους δανειστές. Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες. Έχουμε και σχέδιο και βούληση για την ανόρθωση της χώρας", σημείωσε για το ενδεχόμενο εκλογών.

"Εμείς εισηγούμαστε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα πεδία για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία", πρόσθεσε.