«Τα θέματα είναι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και στο περιθώριο επίσης φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας», δήλωσε η Ο. Ντέμερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Η συνάντηση θα είναι μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου».

Επομένως μένει να διευκρινιστεί εάν θα δει τον κ.Σόιμπλε ο κ.Τσακαλώτος.

Όπως είπε η εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις πριν τη συνάντηση και δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μετά από αυτή.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Γερμανία όπου και θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.πομένως μένει να διευκρινιστεί εάν θα δει τον κ.Σόιμπλε ο κ.Τσακαλώτος.

Ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ στο κτίριο της Καγκελαρίας το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο και με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το απόγευμα της Παρασκευής, θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων, καθώς άλλωστε αρχικά η αφορμή για την επίσκεψη του στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οποίας είναι αντιπρόεδρος και όπου θα μιλήσει.

Καθώς όμως η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και επιπλέον παραμένει ανοιχτό το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, με τον κίνδυνο εάν διατηρηθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα έως και 4,5 δισ ευρώ, ο κ.Τσίπρας θα δει την κ.Μέρκελ, χωρίς την παρουσία του "σκληρού" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο μία πολιτική συμφωνία για τα δύο αυτά θέματα.

Η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα βαριά μέτρα ζητώντας να αλλάξει η εμμονή στο στόχο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού:

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 – 17 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14.12, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Την Πέμπτη, 15.12, θα συναντήσει σε πρόγευμα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής, 16.12, θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.