Σε έναν αγώνα σκληρού μπρα ντε φερ επιδίδεται η κυβέρνηση και η Γερμανία με την δεύτερη να απαιτεί μέσω πιέσεων την ρητή δέσμευση της Ελλάδος ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ κι ότι δεν ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους οικονομικούς στόχους.

Όσο περνούν οι ώρες οι εμπλοκή εξελίσσεται σε δύσκολο σταυρόλεξο μεταξύ δανειστών, Γερμανίας και Αθήνας μετά τις παροχές της κυβέρνησης (βοήθημα στους συνταξιούχους, «πάγωμα» αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί επαρκή ως «εγγύηση» την αποστολή διαβεβαίωσης από την Αθήνα ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους θα ληφθούν μέτρα διόρθωσης Επιμένει εξάλλου στην θέση πως τα μέτρα στα οποία προχώρησε μονομερώς η κυβέρνηση Τσίπρα (έκτακτο βοήθημα προς συνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Αντίστοιχη στάση φαίνεται ότι υιοθετεί και η Αυστρία.

 Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Επικεφαλής του Eurogroup να ζητά, ίσως και εντός της ημέρας, έκτακτο Eurogroup, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι ενδεχομένως να μην γίνει τηλεδιάσκεψη Euro working Group ή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς αναμένεται μέχρι το απόγευμα να διαμορφωθεί τελικώς η συναίνεση για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο είχε κορυφωθεί η αγωνία στο πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζονταν στην οικονομική σκακιέρα της Ευρώπης καθώς η αυξάνονταν η πιθανότητα για σύγκληση τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού  διεκόπη η «σιωπηλή» διαδικασία εκτέλεσης των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους στο ΔΣ του ESM, μετά από ένσταση που πρόβαλε πιθανότατα η Γερμανία, καθώς είναι η χώρα που μέσα από τον Υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε εκφράζει την πιο σκληρή στάση σε σχέση με το χρέος. Μάλιστα, στην ύστατη προσπάθεια του Σόιμπλε να μπλοκάρει τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με το χρέος και τα μέτρα, επανέφερε τα σενάρια του Grexit, δηλώνοντας ότι «Η Ευρώπη θα διαλυθεί αν τα μέλη της δεν σέβονται τους κανόνες», δείχνοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την πρωτοβουλία του να περάσει σε παροχές προς τους συνταξιούχους.

Επιστολή Τσακαλώτου

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονταν στην Ελλάδα και ένα ακόμη θρίλερ με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποία θα αποστέλλονταν  στους θεσμούς προκειμένου να απολογηθεί για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστειλε στους Θεσμούς επιστολή στην οποία περιέχονται όλα όσα ζητούν οι Θεσμοί.

Πρόκειται για γραπτές δεσμεύσεις ότι «δεν θα επαναληφθεί» o «μποναμάς» τις οποίες ζήτησαν από Αθήνα οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες η συζήτηση για την μονομερή ενέργεια της εξαγγελίας Τσίπρα. Την ίδια ώρα όμως άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχει αποσταλεί η επίμαχη επιστολή.  Η επιστολή όμως φαίνεται θα πήγαινε… κατόπιν εορτής αφού με πρωτοβουλία του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρχαν πιέσεις να γίνει σύγκληση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στην ημέρα, κάτι που φαίνεται ότι η κυβέρνηση δείχνει πως τελικά δεν χρειαστεί.