Τις ώρες μετράει η κυβέρνηση μέχρι να αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της χώρας τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένα καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή (επισήμως τουλάχιστον) οι διαφωνίες ανάμεσα στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν έχουν εξομαλυνθεί.  

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, βρίσκονται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες και αναμένουν σήμερα το πρωί τη συνεδρίαση προκειμένου να δουν προς τα πού θα κατευθυνθεί η πλειοψηφία των υπουργών οικονομικών που συμμετέχουν στο κρίσιμο Eurogroup.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν χθες τις αλλεπάλληλες δηλώσεις εκπροσώπων του Σοίμπλε αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ ως την ύστατη μάχη, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, προκειμένου η κάθε πλευρά να δώσει το στίγμα και το όριο των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει.

Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης καθώς και η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να προχωρήσουν στη σημερινή συνεδρίαση. Η μεγάλη εκκρεμότητα είναι το ζήτημα του χρέους και η διευθέτησή του, καθώς ο Β. Σόιμπλε επιμένει μεν στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αρνείται ωστόσο να κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.  

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την διαδικασία αναμένεται να παίξει η ίδια η Άγκελα Μέρκελ, με την οποία ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Τετάρτη το πρωί, αφού αυτή θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι αυτή τη στιγμή, αν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γερμανία, τα οποία εμφανίζουν την Άγκελα Μέρκελ να προηγείται σε πολλά κρατίδια θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά του ελληνικού ζητήματος. Κι αυτό γιατί πολλοί λένε ότι με τον αέρα της νικήτριας η Γερμανίδα Καγκελάριος μπορεί να αποφασίσει ότι η διευθέτηση του θέματος αυτού θα ήταν καλό να πάει μετά τις γερμανικές εκλογές. Ενώ άλλοι λένε ότι ακριβώς επειδή εμφανίζεται σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να θελήσει να κάνει την καλή της πράξη έναντι της Ελλάδος.