Να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τη Β΄ αξιολόγηση στο eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι ο στόχος της Αθήνας, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Με την αισιοδοξία να επιστρέφει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου, το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης στρέφεται πλέον πρωτίστως στο τι θα συμβεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό κλειδί για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Δυο κορυφαίοι υπουργοί οι Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης αφήνουν αιχμές για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη συνέντευξή του στη Realnews που κυκλοφορεί, στέλνει εκ νέου μήνυμα αποφασιστικότητας πως η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί να λάβει μέτρα μετά το 2018.

Δεύτερο μεγάλο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι τα εργασιακά, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στις συλλογικές συμβάσεις, η επάνοδος των οποίων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το ΔΝΤ.

Η Αθήνα εκτιμά ότι στα υπόλοιπα θέματα των εργασιακών, όπως και στο ύψος του δημοσιονομικού κενού ή τα εργασιακά, ευκολότερα ή δυσκολότερα θα βρεθεί λύση.

Ουσιαστικές εξελίξεις, πάντως, δεν αναμένονται πριν από τις 3 Ιανουαρίου, καθώς, μεταξύ άλλων, οι θεσμοί βρίσκονται σε διακοπές, ενώ απαιτείται χρόνος για να ωριμάσουν οι συνθήκες με παρασκηνιακές επαφές.

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίζεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις για το «πακέτο Τσίπρα» σε συνταξιούχους και την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ οξύνει την επίθεσή της στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο σταθερά εμφανίζει ότι συμπαρατάσσεται με το στρατόπεδο των ακραίων κύκλων των δανειστών.