Με καζάνι που βράζει µοιάζει η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσα διαδραµατίστηκαν στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου όχι µόνο δεν επιβεβαίωσαν την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, έφεραν απογοήτευση και εκνευρισµό σε όσους πήραν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της ψήφισης των µεσοπρόθεσµων µέτρων, που θα ισχύσουν από το 2019 και µετά. Για πρώτη φορά ίσως από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αµφισβητούν σε συζητήσεις την τακτική και τις προθέσεις του. Το αποτέλεσµα της περασµένης ∆ευτέρας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία επάνω στα κεφάλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το τελευταίο διάστηµα έδειχναν να έχουν αναθαρρήσει, καθώς θεωρούσαν ότι η ψήφιση των µέτρων δεν ήταν παρά µόνο η τελευταία από τις «ωδίνες» πριν από τη γέννηση µιας νέας εποχής για την κυβέρνηση. Μιας εποχής που θα συνδεόταν άµεσα µε την αποµείωση του χρέους και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Το θέµα λοιπόν του χρέους, στο οποίο είχε επενδύσει η κυβέρνηση προκειµένου να αντιστρέψει την κακή δηµοσκοπική εικόνα του τελευταίου διαστήµατος, έγινε «µπούµερανγκ» στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, φέρνοντας και πάλι τη χώρα στο προσκήνιο µέσα από ακραία σενάρια οικονοµικής επιβίωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποτελέσµατα του Eurogroup ξύπνησαν σε πολλούς από το κυβερνών κόµµα µνήµες του καλοκαιριού του 2015, καθώς η στάση του Β. Σόιµπλε είναι ίδια και απαράλλακτη µε αυτή που είχε κρατήσει πριν από δύο καλοκαίρια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι το ζήτηµα της διαπραγµάτευσης. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ωστόσο, πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος αναζητούν τους λόγους για τους οποίους έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σηµείο, ενώ αρκετοί εµφανίζονται να µην έχουν καµία ενηµέρωση για το θέµα και για τις εναλλακτικές που έχει µπροστά της η κυβέρνηση. Κάποιοι, µάλιστα, έλεγαν µε εκνευρισµό ότι έχουν αποφασίσει να µη µετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις, δεδοµένου ότι δεν έχουν τα κατάλληλα επιχειρήµατα που χρειάζονται για έναν τέτοιο διάλογο. ∆ύο πάντως είναι τα θέµατα που απασχολούν ιδιαίτερα την πλειονότητα των βουλευτών. Το ένα έχει να κάνει µε το εάν το Μέγαρο Μαξίµου ήταν ενηµερωµένο πριν πάει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονοµικών, ενώ το άλλο αφορά τη γνωστή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα -παραµονές της κρίσιµης ψηφοφορίας στη Βουλή-, ότι ετοιµάζεται να φορέσει γραβάτα, δήλωση που δηµιούργησε ένα κλίµα ευφορίας σε όλους.  

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ

 Οπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, εάν το οικονοµικό επιτελείο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχαν αντιληφθεί την παγίδα που τους έστηνε ο Β. Σόιµπλε µετά από δύο χρόνια βίαιης προσαρµογής στην πραγµατικότητα, αυτό είναι µεγάλο πρόβληµα, γιατί πλέον η κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει τους σχεδιασµούς των ισχυρών, καθώς και τους συσχετισµούς που επικρατούν σε τέτοιου είδους συµβούλια. Επισηµαίνουν, δε, ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πλέον να γνωρίζει πολύ καλά τους τακτικισµούς της Αγκελα Μέρκελ και να µην εφησυχάζει µε τα καλά λόγια και το στοργικό χτύπηµα στην πλάτη. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού για την περιβόητη γραβάτα, τα στελέχη του κόµµατός του δεν θέλουν να πιστέψουν ότι έγινε µόνο για να καθησυχάσει και τους τελευταίους προβληµατισµένους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του πριν από την κρίσιµη ψηφοφορία. Αυτό που λένε είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξαπατήθηκε γιατί θεωρούσε δεδοµένο ότι µετά από τόσες θυσίες και υποχωρήσεις οι ισχυροί εταίροι δεν θα τον πουλούσαν την τελευταία στιγµή. Τα στελέχη της κυβέρνησης αγωνιούν και για το κλίµα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυριαρχούν µόνο απογοήτευση, κατήφεια και εσωστρέφεια. Κανείς δεν µπορεί να απαντήσει στο ερώτηµα µέσω ποιας διαδικασίας θα µπορούσε να υπάρξει συσπείρωση των ψηφοφόρων και αναπτέρωση του ηθικού των κοµµατικών στελεχών. Οι ίδιοι άνθρωποι ωστόσο δηλώνουν πως πρέπει να επικρατήσει ψυχραιµία.    

Λάθος στρατηγική

ΚΟΡΥΦΑΙΑ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σιωπούν και περιµένουν τις εξελίξεις στο θέµα. Επισηµαίνουν ωστόσο ότι, εάν τίποτα δεν πάει κατ’ ευχήν, δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο και µετά να υπάρξει µια συγκροτηµένη αντίδραση, που στόχο θα έχει να δηλώσει ότι η Αριστερά έχει φτάσει στα όριά της και ότι δεν γίνεται να ψηφίζονται µόνο µέτρα, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές. Παράλληλα, µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει µια µεγάλη συζήτηση για το εάν το θέµα του χρέους θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο από την κυβέρνηση ή θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί άλλη τακτική, που να µη συµψηφίζει τα µέτρα µε την αποµείωση του χρέους. Μέσα σε όλο αυτόν τον «κουρνιαχτό», ωστόσο, υπάρχει και µια παράµετρος που δηµιουργεί ελπίδες στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή έχει να κάνει µε τις δηµοσκοπήσεις και τα ποσοστά της Ν.∆. και του κυβερνώντος κόµµατος. Οπως λένε, ακόµα και στις πιο σκληρές για τον ΣΥΡΙΖΑ δηµοσκοπήσεις, η Ν.∆. εµφανίζεται να έχει πιάσει οροφή (31%) και η όποια διαφορά έχει να κάνει µε την πτώση του κυβερνώντος κόµµατος. Λένε δηλαδή ότι, εάν τελικά έρθει µια διαχειρίσιµη εξέλιξη στο θέµα του χρέους και του QE, τότε η διαφορά µπορεί να µειωθεί αισθητά και οι πολιτικές εξελίξεις να είναι εντελώς διαφορετικές.