Βορίδης: Η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική ορθότητα
Οι εκλογές δεν συμφέρουν την ΝΔ, αλλά τη χώρα, τονίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Οι εκλογές σήμερα δεν συμφέρουν τη ΝΔ. Συμφέρουν όμως τη χώρα», υποστηρίζει ο Μάκης Βορίδης. Ο βουλευτής της ΝΔ, εκτιμά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει στην εξουσία ταυτόχρονα, όμως, ετοιμάζει και την οδό διαφυγής του».
Ερωτηθείς γιατί η ΝΔ είπε «παρών» στο επίδομα των συνταξιούχων και «ναι» στον ΦΠΑ στα νησιά, ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναφορικά με το επίδομα ο πρωθυπουργός «είπε ψέματα στην εθνική αντιπροσωπεία» ενώ το «ναι» στο ΦΠΑ στα νησιά είναι αυτονόητο αφού ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ένα μέρος από αυτό που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Σαμαρά.
Στην κατηγορία της κυβέρνησης ότι η ΝΔ έχει «εκλεκτικές συγγένειες» με το κόμμα του κ. Σόιμπλε ο Μάκης Βορίδης απαντά πως το δίλημμα «είστε με μας ή με τον Σόιμπλε» ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να το πει στον καθρέφτη του.
Κατά τα λοιπά ο Μάκης Βορίδης δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία συναίνεση και συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι «πρέπει να αλλάξει και να εγκαταλειφθεί η «πολιτική ορθότητα» ωστόσο υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη θα αλλάξει, γιατί ο κόσμος αλλάζει».
Τέλος, ερωτηθείς για την Τουρκία, δηλώνει ότι πρέπει να «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αμυντικά την τουρκική προκλητικότητα και να ανασχέσουμε το άνοιγμα των μεταναστευτικών ροών από την τουρκική πλευρά».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Kύριε Βορίδη, με πoιο σκεπτικό η ΝΔ είπε «παρών» στο βοήθημα των συνταξιούχων και «Ναι» στο μειωμένο ΦΠΑ (για ένα χρόνο) στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό;
Απ. Σε σχέση με το επίδομα, ο κ. Τσίπρας, είπε ψέματα στην εθνική αντιπροσωπεία. Ενεφανίσθη λέγοντας ότι το επίδομα αποτελεί μέρος από το πλεόνασμα του 2016, που οφείλεται στην υπεραπόδοση εσόδων και ότι επομένως αποτελεί διακριτική ευχέρεια της κυβερνήσεως στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές. Απεδείχθη ότι η δήλωση ήταν ψευδής, αφού οι δανειστές την επόμενη ημέρα πάγωσαν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η ΝΔ ήταν θετική στο να δοθεί το ποσό αυτό στους χαμηλοσυνταξιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα το «ξεψηφίσει» ο κ. Τσίπρας σε ένα μήνα, ότι δεν θα ψάχνουμε ισοδύναμα, ότι δεν θα εμποδίσει το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, παρότι είμαστε θετικοί στο μέτρο, οδηγηθήκαμε στο «παρών». Το «ναι» στο ΦΠΑ στα νησιά είναι αυτονόητο αφού ο κ. Τσίπρας υλοποιεί μόνο ένα μέρος του μείζονος, που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Αναστέλλει τον αυξημένο ΦΠΑ μόνο για ένα χρόνο και εξαιρουμένης της Ρόδου και της Καρπάθου, όταν εμείς δεν είχαμε δεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ τα νησιά.
Ερ. Τουτέστιν σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι το «παρών» σήμαινε «ναι» στο επίδομα «όχι» στον Τσίπρα. Γιατί δεν κάνατε κάτι αντίστοιχο και στα νησιά;
Απ. Εξήγησα το νόημα της ψήφου μας στο επίδομα. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο στον ΦΠΑ, γιατί όπως προανέφερα, αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να προσέρχεται, στη δική μας πολιτική. Εμείς δεν είχαμε επιτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αρνητικοί, έστω σε μία ετήσια αναστολή, έστω για μερικά, και όχι για όλα, τα νησιά.
Ερ. Επιμένω και σας ρωτώ. Μήπως με τη στάση σας αυτή δώσατε αφορμή στην κυβέρνηση να σας κατηγορεί για «εκλεκτικές συγγένειες» με το κόμμα του κ. Σόιμπλε;
Απ. Μα ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που θα στείλει απολογία και σημείωμα «με συγχωρείτε, δεν θα το ξανακάνω. Θα είμαι καλό και φρόνιμο παιδί από δω και πέρα;». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του «ψευτοτσαμπουκά»: ορθώνει το ανάστημά της η τιμημένη Αριστερά, μετά τρώει μία φάπα και τρέχει να λουφάξει, ζητώντας ταπεινά συγνώμη. Δυστυχώς, έχουμε μία κυβέρνηση που το ήθος της, η αισθητική της, ο χαρακτήρας της προσβάλλει βάναυσα την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Το κακό που κάνουν στην συλλογική μας τιμή και αξιοπρέπεια με τις ψευτομαγκιές τους, με τις γελοιότητές τους είναι χειρότερη και από την καταστροφή που προξενούν σε όλα τα θέματα του δημοσίου βίου. Οι Έλληνες θα τους τιμωρήσουμε πρωτίστως και κυρίως γιατί προσβάλλουν την ιστορία, την ταυτότητα, την περηφάνια μας. Το δε δίλημμα «είστε με εμάς ή με τον Σόιμπλε» να το πει ο κ. Τσίπρας στον καθρέφτη του, όχι σε εμάς. Αυτό το παραμύθι το έφαγε ο ελληνικός λαός ήδη δύο φορές, δεν πουλάει πια.
Ερ. Κύριε Βορίδη, τελικώς πότε βλέπετε να κλείνει η β' αξιολόγηση;
Απ. Όπως διαβάζω, όχι πριν το τέλος Ιανουαρίου, αν κλείσει.
Ερ. Ο Αλέξης Τσίπρας αν υποχρεωθεί θα υπογράψει καινούργια μέτρα ή θα προτιμήσει τις εκλογές;
Απ. Πάντως, μοιράζει επιδόματα, φέρνει σωρηδόν ρουσφετολογικές τροπολογίες και αντί να δουλεύει, περιοδεύει. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει στην εξουσία, αδιαφορώντας για την καταστροφή που επιφέρει στην χώρα, για το ότι μας οδηγεί ολοταχώς στο 4ο μνημόνιο. Αλλά ετοιμάζει και την οδό διαφυγής του, αν δεν αντέχει τα μέτρα που ενδεχομένως του ζητηθεί να υιοθετήσει.
Ερ. Ωστόσο, κύριε Βορίδη, «συμφέρει» τη ΝΔ να γίνουν τώρα εκλογές και να πάρει στα χέρια τις «καυτές πατάτες»;
Απ. Όχι, δεν συμφέρει σήμερα τη Νέα Δημοκρατία αλλά συμφέρει τη χώρα να φύγει μία ώρα γρηγορότερα η πιο καταστροφική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά ο τόπος. Και συμφέρει τον λαό να έρθει μία κυβέρνηση που θα ανταλλάξει τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, τον εξαγωγικό χαρακτήρα της οικονομίας, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, που θα μεγαλώσουν την οικονομία και θα επιτρέψουν την ανάκτηση των εισοδημάτων. Η μόνη καλή πράξη για τον τόπο που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να σηκωθεί να φύγει.
Ερ. Κύριε Βορίδη με δεδομένη την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή μας, αλλά και στην Ευρώπη, στη χώρα μας δεν θα έπρεπε να βρουν τρόπο να συνεννοηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς οι στιγμές είναι πού κρίσιμες;
Απ. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον κ.Τσίπρα για λόγους υποκειμενικούς και αντικειμενικούς. Αφενός γιατί είναι αναξιόπιστος, πολιτικός απατεών και απολύτως αφερέγγυος, άρα είναι αδύνατον να καταστεί συνομιλητής. Και αφετέρου γιατί υπηρετεί ένα πρόγραμμα που στο κέντρο του βρίσκεται η προστασία της εκλογικής του πελατείας, αυτό που ονομάζει «ταξικά» μεροληπτικό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με το πρόγραμμα ταξικής συνεννόησης και συνεργασίας για την επίτευξη κοινών εθνικών στόχων που υπηρετούμε εμείς. Αλλά και σε επιμέρους ζητήματα, πού να συναινέσουμε; Στην ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική, στην ανοχή του παρακράτους της άκρας Αριστεράς, στην αποφυλάκιση επικίνδυνων εγκληματιών, στην εξοντωτική φορολογία, στη διάλυση της παιδείας, στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης; Καμία συναίνεση, καμία συνεννόηση δεν είναι δυνατή με τον κ.Τσίπρα.
Ερ. Δεν θα έπρεπε, όμως, οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ώστε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το γεγονός ότι είναι μία ασφαλής χώρα;
Απ. Αν το λέτε με την έννοια που χρησιμοποιείται στο διεθνές λεξιλόγιο, προφανώς η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει πόλεμο, δεν έχει οικολογικές καταστροφές, οι δημοκρατικοί της θεσμοί, εν πολλοίς εξασφαλίζουν τα ατομικά δικαιώματα. Αν εννοείτε ότι δεν έχει πρόβλημα εγκληματικότητας, δηλ. ότι υπάρχει εμπεδωμένο το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, θα διαφωνήσω: η εγκληματικότητα αυξάνει, η ανεργία παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα, το διεθνές περιβάλλον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας η τρομοκρατία της άκρας Αριστεράς δεν έχει αντιμετωπιστεί, οι πολίτες είναι έντονα ανασφαλείς. Και ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά. Αντιθέτως, η πολιτική του τα οξύνει.
Ερ. Κύριε Βορίδη, γιατί η Ευρώπη έχει βρεθεί τόσο στοχοποιημένη, ευάλωτη και «απροστάτευτη» σε τρομοκρατικές ενέργειες;
Απ. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η «πολιτική» ορθότητα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Τα κράτη πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Απαιτείται μία συνεκτική πολιτική ασφάλειας σε πολλαπλά επίπεδα, αυστηρός έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, εγκατάλειψη του πολυπολιτισμικού μοντέλου στην εκπαίδευση, ενίσχυση των πολιτικών δημόσιας τάξης, ανακριτική διείσδυση σε ύποπτες ομάδες, ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών, χτύπημα με κάθε μέσο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Οι πολιτικές ελίτ ή θα ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αυτή ή οι λαοί θα τις αντικαταστήσουν.
Ερ. Μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη θα διαταραχθούν οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις;
Απ. Νομίζω πως όχι. Ίσως αντιθέτως να ενισχυθούν.
Ερ. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αποσταθεροποίηση στην Τουρκία;
Απ. Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αμυντικά την τουρκική προκλητικότητα διαφυλάσσοντας την εθνική μας κυριαρχία και να ανασχέσουμε αποφασιστικά το άνοιγμα των μεταναστευτικών ροών από την τουρκική πλευρά.
Ερ. Κύριε Βορίδη, με δεδομένο ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε προεκλογική χρονιά (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ίσως Ιταλία) είναι πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε. και άλλων χωρών;
Απ. Η Ευρώπη θα αλλάξει γιατί ο κόσμος αλλάζει. Και ο κόσμος αλλάζει γιατί οι πολίτες απορρίπτουν πτυχές της παγκοσμιοποίησης και ζητούν από τα εθνικά κράτη να τους προστατεύσουν. Αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις που θέτει η τρομοκρατία και ο διεθνής οικονομικός ανταγωνισμός, τότε θα διακινδυνεύσει την συνοχή της. Γι΄ αυτό πρέπει με αφοσίωση και αποφασιστικότητα να εργαστούμε ώστε η Ευρώπη να ανταπεξέλθει με επιτυχία και σε αυτές τις προκλήσεις.