Του Γιώργου Σαρρή 

Όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου «Αθήνα 1997» καταγγέλει ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, στρεφόμενος μεταξύ άλλων κατά του συντοπίτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Φούρα, ο οποίος εκείνη την εποχή κατείχε τη θέση του υφυπουργού αθλτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω πρωτάθλημα είχε προϋπολογιστεί να στοιχίσει 2 δισεκατομμύρια δρασμές και το τελικό κόστος «εκτινάχθηκε στα 20 δισεκατομμύρια χωρίς να έχει αναμορφωθεί νόμιμα ο προϋπολογισμός του, και με εκατοντάδες εκατομμύρια ν’ αλλάζουν χέρια, χωρίς παραστατικά» όπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος! Για την υπόθεση έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη που επίσης άνει λόγο για εγκληματικές υπερβάσεις και λεηλασία του δημοσίου χρήματος. Μάλιστα στην πρόθεση του κ. Φούρα να μηνύσει και να καταθέσει αγωγή εις βάρος του κ. Νικολόπουλου για προγενέστερες δημόσιες παρεμβάσεθς του επί του θέματος, ο ίδιος ο ανεξάρτητος βουλευτής απαντά με νόημα ότι «στην πρόθεσή του να με μηνύσει και να καταθέσει αγωγή σε βάρος μου, απαντώ με επίσκεψη που προγραμματίζω προχεσώς, στους οικονομικούς εισαγγελείς. Εκεί, όπου μαζί με τους νομικούς συμπαραστάτες εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά και θα παραδώσουμε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας να διερευνηθεί αν έγινε φοροδιαφυγή και κυκλοφόρησε μαύρο χρήμα με αφορμή την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου».

Ο κ. Νικολόπουλος, έχοντας στα χέρια του την 100σελιδη Έκθεση Καταστατικού Ελέγχου Νομιμότητας του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997», αιτιολογεί τον λόγο που θεωρεί τον πρώην υφυπουργό αθλητισμού Ανδρέα Φούρα «διευθυντή ορχήστρας στην κατασπατάλησης πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών για την διοργάνωση του πρωταθλήματος». Όπως σημειώνει, «τα πράγματα: Αναγνωρίζει ότι έγινε λεηλασία όπως λέει η Δικαιοσύνη δια του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Αν το αναγνωρίζει θα συνδράμει το έργο της; Εμείς θα σπεύσουμε άμεσα στους οικονομικούς εισαγγελείς με αιτήματα να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων, για να διαπιστωθεί αν διακινήθηκε το δημόσιο χρήμα υπό περιστάσεις μαύρου χρήματος. Ο κ. Φούρας έχει μόνο μια επιλογή: Να δηλώσει ότι είναι αμέτοχος της λεηλασίας, να δώσει άμεση εντολή να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των γύρω του και φυσικά οι δικοί του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο και όπου αλλού της Γης υπάρχουν -τρόπος του λέγειν- αφού πιστεύω ότι δεν έχει».

Κραυγαλέες σπατάλες Αγόρασαν πίνακες ζωγραφικής που... χάθηκαν!

Κραυγαλέες περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος προκύπτουν από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρεται στα έργα και τις ημέρες όσων διαχειρίζοντας τα χρήματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου Αθήνα 1997. Όπως αποκάλυψε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος: - Εξοφλήθησαν τιμολόγια ύψους 208 εκ. δρχ. (611.000 ευρώ) για διάφορα έργα, που δεν είχαν όμως εγκριθεί ποτέ από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή. - Εξαφανίστηκε ποσό της τάξης των 392 εκ. δρχ.. (1.1 εκ ευρώ) από διάθεση εισιτηρίων, αφού δεν απεδόθησαν τα εισπραχθέντα χρήματα! - Αγοράστηκαν πίνακες ζωγραφικής και διάφορα καλλιτεχνικά έργα αξίας 100 εκ. δρχ. (300.000 ευρώ) αλλά... δεν εντοπίστηκαν από τον σχετικό έλεγχο! «Πρόκειται για περιουσία του δημοσίου, που κάποιοι προφανώς την άρπαξαν και σήμερα κοσμεί ιδιωτικές συλλογές, με τα λεφτά των φορολογουμένων! - Χάθηκαν στον δρόμο.. προς την Κατεχάκη 130 εκ. δρχ. (380.000 ευρώ) που προορίζονταν για την Ελληνική Αστυνομία. Χρήματα που αφορούσαν την απασχόληση 15.000 αστυνομικών στο πρωτάθλημα. - Παράλληλα σπαταλήθηκαν εκατομμύρια δρασμές για απίθανους λόγους. Για αφορά καπέλων, για λινάτσες, για σταχτοδοχεία και για πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν είχαν καμία συνάφεια με τους αγώνες.