Για τα ανοικτά ζητήματα στην οικονομία και τη διεθνή ατζέντα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι "οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνικό χαρακτήρα".

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "στο Κόκκινο", ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως "οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα τρία τελευταία τρίμηνα του '16, η υπεραπόδοση των εσόδων και η σταδιακή μείωση της ανεργίας δεν δικαιολογούν καθυστερήσεις εκ μέρους κανενός για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης". Στο σημείο αυτό, ξεκαθάρισε πως " οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνικό χαρακτήρα. Πρέπει να έχουμε άμεσα θετικές εξελίξεις για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές", είπε και εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνατότητες για να έχουμε θετική εξέλιξη.

«Μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τον περίφημο "κόφτη", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι "το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σ' αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Το βασικό θέμα είναι αν και κατά πόσο θα μπορέσουμε το 2019 με τα σήμερα ισχύοντα να έχουμε εφικτό πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα", είπε σχολιάζοντας ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει κλείσει. "Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο", σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών απόψεων ώστε να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση".

«Δεν πάμε σε εκλογές»

Όσο για τις εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι οι περιοδείες εντάσσονται στο πλαίσιο η κυβέρνηση να ακούσει τους πολίτες και να δώσει λύσεις όπου μπορεί. "Πολλοί κρίνουν εξ' ιδίων τα αλλότρια, θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα", τόνισε.

«Ανησυχούμε για τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη»

Σχολιάζοντας τέλος τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πως "δεν μπορούμε παρα να έχουμε μεγάλη ανησυχία και να εκφράσουμε το αποτροπιασμό μας για όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα. Σε αυτό το ταραγμένο γεωπολιτικό σκηνικό η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας"