Της Στέλλας Νοβάκη

 Ολοένα και λιγότερες επιλογές έχει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώνεται για τα Ευρωπαϊκά θέματα καθώς το Μαξίμου, χάνει ολοένα έδαφος και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακόμη δεν έχουν καταλήξει Χρυσόγονος και Μαξίμου από ποιον ενημερώνεται τελικά για τα ευρωπαϊκά θέματα ο Τσίπρας, από τους Ευρωβουλευτές του ή από τους στενούς του συνεργάτες και συμβούλους του Νίκο Καρανίκα και την Κατερίνα  Νοτοπούλου και ίσως στα μέλλον τα πράγματα για το Μαξίμου να είναι ακόμη πιο δύσκολα.  

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενημερώνεται από τον Ευρωβουλευτή του Κώστα Χρυσόγονο και η ρήξη μεταξύ τους είναι όπως φαίνεται οριστική. Δεν θα είναι όμως αυτή η πρώτη απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Από τους έξι Ευρωβουλευτές που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομείνει… τέσσερις και μετά το επεισόδιο με τον Χρυσόγονο είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμούν κάποιοι οι τέσσερις να γίνουν… τρεις Ευρωβουλευτές, τουλάχιστον, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά στην Ευρωβουλή είχαν εκλεγεί και εκπροσωπούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Γρήγορα ο Γιώργος Κατρούγκαλος εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει υπουργική θέση. Την θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο πήρε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος όμως δεν θεωρείται και από τους πιο φανατικούς προεδρικούς, αφού οι θέσεις του πολύ συχνά διαφοροποιούνται από την γραμμή του κόμματος.

Αποχώρησε από την θέση του Ευρωβουλευτή και ο Μανώλης Γλέζος, κάτι που ήταν ωστόσο γνωστό ότι θα γίνονταν, δεν ήταν γνωστό όμως ότι ο Νίκος Χουντής που πήρε την θέση του Γλέζου στην Ευρωβουλή θα δήλωνε μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ την ένταξή του στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Την ίδια γραμμή ακολούθησε και η Σοφία Σακοράφα, η οποία όμως δεν εντάχθηκε σε κάποιον κομματικό σχηματισμό απλά ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της.