Έναν χρόνο πριν, στις 10 Ιανουαρίου 2016, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε σελίδα εκλέγοντας, από τη βάση, τον 8ο πρόεδρο της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ποσοστό  52,43%, έναντι 47,57% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο 47χρονος βουλευτής Β’ Αθήνας, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά εκείνης της περιόδου που έδειχναν προβάδισμα του πρώην προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος είχε καθαρά ενωτικό χαρακτήρα λέγοντας ότι : «οι ψηφοφόροι έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει η ΝΔ σε ανανέωση, όντας παράλληλα ενωμένη. Μαζί προχωράμε και αφήνουμε πίσω όσα μας χωρίζουν».

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινήθηκε πάνω σε τέσσερις βασικούς τομείς προκειμένου να κάνει πράξη τα όσα είχε δεσμευτεί περί ανανέωσης, επιστροφής στην πραγματική πολιτική, επαφή με την κοινωνία και εξορθολογισμού του κόμματος.

Συνέδριο

Ορόσημο στην πορεία αυτή ήταν το Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Απρίλιο. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το προφίλ του κόμματος. Καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής προέδρου (5ετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή μετά από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Στο Συνέδριο υπερψηφίστηκε, επίσης, το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας», το οποίο αποτελεί τον πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του κόμματος.

Τάξη στα Οικονομικά 

Τεράστια είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικής σημασίας θεωρείται η «κάρτα μέλους» της Νέας Δημοκρατίας από την οποία οι επιτελείς του Κόμματος εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του – να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών της Νέας Δημοκρατίας. Η έως τώρα πορεία του εγχειρήματος κρίνεται πολύ ικανοποιητική και με τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.

Πρόγραμμα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζεται βήμα - βήμα και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτιση του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς.

Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ. ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, έχουν ήδη παρουσιαστεί με ειδικές παρεμβάσεις μια σειρά από προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα. Μια από αυτές, είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ακόμη, οι προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων («Δεύτερη Ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά, όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες, κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τα προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα. 

Μητρώο στελεχών

Παράλληλα με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχιακή προετοιμασία του κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου πολιτικών Στελεχών. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία κάνει την ανανέωση πράξη και ανοίγεται στην ευρύτερη κοινωνία με ανοιχτό και διάφανο τρόπο, όπως τονίζουν από την ηγεσία της Πειραιώς.

Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1300 άτομα με καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.

Η πορεία ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια σταθερή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές.