Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν ήδη με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδριάζει αυτή τη στιγμή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφασίσει για τυχόν αλλαγές σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Το ΚΥΣΕΑ, συνερχόμενο υπό τον πρωθυπουργό, και μετά από απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης, αποφασίζει για τυχόν αποστρατεία ή αποστρατείες αρχηγού ή αρχηγών, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στην παρούσα συνεδρίαση. Όπως είναι γνωστό με τον ισχύοντα νόμο οι κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ προηγείται των ετήσιων τακτικών κρίσεων των Κλάδων κατά ένα μήνα, ώστε τυχόν νέος Αρχηγός να έχει τον χρόνο προετοιμασίας των κρίσεων στον Κλάδο του.

Η παρουσία στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον αυτόν δεν θα αλλάξει, αλλιώς θα είχε ενημερωθεί σχετικώς και δεν θα ήταν παρών, ενώ και για τους άλλους τρεις Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων οι πιθανότητες αποστρατείας τους είναι πολύ μικρές, τουλάχιστον για τους δύο εξ αυτών.