Της Στέλλας Νοβάκη

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της χώρας, Γιάννη Μουζάλα, είναι ο άνθρωπος που φταίει για την τραγική κατάσταση των προσφύγων στο νησί της Λέσβου, ενώ στο εξωτερικό τον βραβεύουν για την σημαντική προσφορά του στο προσφυγικό. Ο λόγος για τον Σπύρο Γαληνό, Δήμαρχο Λέσβου που «τόλμησε» να τα βάλει με τον Γιάννη Μουζάλα. Όσο κ. Μουζάλας τον «δείχνει» ως υπαίτιο των απαράδεκτων καταστάσεων που ζουν οι πρόσφυγες στο νησί του, διεθνής οργανισμός τον βραβεύει ακριβώς για το αντίθετο!

 

Κόντρα με τον Μουζάλα

Πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης, πρώην παίκτης του πόλο, αλλά κυρίως πρώην βουλευτής και από οικογένεια αμιγώς πολιτική, καθώς ο πατέρας του διατέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής του Νομού Λέσβου. Ο ίδιος μετά από την κοινοβουλευτική του θητεία πέρασε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις εκλογές του 2014 εκλέχτηκε πανηγυρικά δήμαρχος Λέσβου. Ο Σπύρος Γαληνός, όμως, εκτός από πρώην βουλευτής και Δήμαρχος, είναι και ο άνθρωπος που σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα… φταίει για όλα. Για τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες «ζουν» οι πρόσφυγες στο νησί του, για την κατάσταση τα Κέντρα Φιλοξενίας, για το ότι δεν μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, για το ότι δεν υπάρχει καλή συνεννόηση και συνεργασία Υπουργείου και ΜΚΟ και για τα χρήματα που δόθηκαν στις ΜΚΟ κι όχι στην κυβέρνηση. Γενικά οτιδήποτε προσάπτουν στον Υπουργό ο υπουργός το αποδίδει στον Δήμαρχο της Λέσβου. Ο Γιάννης Μουζάλας δεν έχει καμία ευθύνη. Ο Σπύρος Γαληνός από την πλευρά δεν κάθετε με σταυρωμένα χέρια. Πολλές οι επιθέσεις στον Υπουργό για την αναξιοπιστία, την ανευθυνότητα και την αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύει αφήνοντας το έλεος χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και χιλιάδες νησιώτες. Με επιστολές στον ίδιο τον Υπουργό, αλλά και στον πρωθυπουργό επιχείρησε πολλές φορές να δώσει λύσεις  κρούοντας πάντα τον κώδωνα του κινδύνου για δραματικές εξελίξεις, ωστόσο η φωνή του δεν ακούγεται.

Αποκορύφωμα η προχθεσινή συνάντηση Γαληνού-Μουζάλα με τον Δήμαρχο για άλλη μια φορά να ξεσπά οργισμένος κατά του υπουργού, ο οποίος παρά τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για την ολιγωρία της κυβέρνησης στα νησιά και την απαράδεκτη διαχείριση του προσφυγικού, επιμένει ότι για όλα «φταίει ο Δήμαρχος και οι ξενοδόχοι».

Την ίδια ώρα όμως που ο Μουζάλα αποποιείται τις ευθύνες του ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός βραβεύεται από παγκόσμιο θεσμό, με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ποιος είναι ο Σπύρος Γαληνός

Ο Σπύρος Γαληνός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι γιός του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και επί σειρά ετών βουλευτή Νομού Λέσβου, Μίμη Γαληνού. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γαλετάκη και έχουν δύο γιούς.

Επαγγελματικά ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα ως κολυμβητής και ως παίκτης του πόλο στο ΝΟΜ, ενώ αργότερα διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. επί σειρά ετών.

Το 2009, εξελέγη βουλευτής Λέσβου, Λήμνου και Αϊ Στράτη.

Η δραστηριότητά του στη Βουλή, αφορά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο για το σύνολο του κυβερνητικού έργου και την υποβολή προτάσεων που πολλές φορές υιοθετήθηκαν, ιδίως για θέματα που αφορούν τον νομό Λέσβου και το Βόρειο Αιγαίο συνολικά. Μέσα σε δυόμιση χρόνια υπέβαλε 580 αναφορές, ερωτήσεις και επερωτήσεις και εκφώνησε 68 ομιλίες στην Ολομέλεια και σε επιτροπές της Βουλής.

Για λόγους αρχής, αποποιήθηκε των βουλευτικών προνομίων και της βουλευτικής ασυλίας, προκαλώντας μάλιστα σάλο.  Ο τότε βουλευτής της ΝΔ, είχε δηλώσει δήλωσε πως έχει αποποιηθεί το επίδομα ενοικίου των 1000 ευρώ, το βουλευτικό αυτοκίνητο, την πρώτη θέση στα αεροπορικά ταξίδια από και προς το νομό Λέσβου, την απόσπαση δύο αστυνομικών και ενός δημοσίου υπαλλήλου. Διαθέτει δε τις αποζημιώσεις, από τη συμμετοχή του σε Επιτροπές της  Βουλής, σε δωρεές προκειμένου να καλύψει ανάγκες πολιτών.“Είμαι νέος βουλευτής, τα προνόμια τα βρήκα, δεν τα δημιούργησα. Εξ αρχής χρησιμοποίησα μόνον ότι ήταν αναγκαίο για να κάνω αποτελεσματικά την εργασία μου. Τα υπόλοιπα προσπάθησα να τα αξιοποιήσω υπέρ του Νομού μας και όπου αυτό δεν ήταν δυνατόν, τα αποποιήθηκα”.

Είχε έντονη και ασυμβίβαστη Κοινοβουλευτική παρουσία στα κορυφαία θέματα που απασχόλησαν τη Βουλή, όπως η καταψήφιση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Μετά την καταψήφιση και του δευτέρου Μνημονίου, διεγράφη από τη Ν.Δ. Ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου και συνυπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» μαζί με άλλα οκτώ, επίσης διαγραφέντα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Το 1990, το 1994 και το 1998 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης. Το 2002 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντινομάρχη.Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Δήμαρχος Λέσβου.

 

Τι είναι το βραβείο που κατέκτησε

Ο άνθρωπος που σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα είναι αυτός που άφησε στο έλεος τους πρόσφυγες, βραβεύεται… για την σημαντική του προσφορά του στο προσφυγικό.

Το βραβείο το μοιράζεται μαζί με τον Δήμαρχο της Λεμπεντούζα, Τζούσι Νικολίνι.

Όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή των βραβείων, τα νησιά αυτά έγιναν σύμβολο των προσπαθειών διάσωσης ανθρώπινων ζωών αλλά και ασφαλές λιμάνι για τους πρόσφυγες.

 Το αιτιολογικό της επιτροπής του βραβείου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είναι ότι οι δύο δήμαρχοι Σπύρος Γαληνός και Τζούσι Νικολίνι «από κοινού με τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες τους αγκάλιασαν τους φυγάδες του πολέμου, του τρόμου και της εξαθλίωσης. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο εκείνοι υπογράμμισαν το ανθρωπιστικό πρόσταγμα: Ότι είναι πιο σημαντικό να προστατεύεις ανθρώπους απ’ ό,τι σύνορα.

Επιβραβεύοντας τους δημάρχους τους επιβραβεύεται επίσης το θάρρος, οι θυσίες και η ανθρωπιά των νησιωτών δημοτών τους».

Το Βραβείο Πάλμε, το οποίο θεσπίστηκε στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας που δολοφονήθηκε το 1986, απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που μάχονται υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού καθώς και κατά  του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 75.000 δολαρίων. Το χρηματικό έπαθλο όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος θα το αφιερώσει προκειμένου να κάνει πιο εύκολη την διαβίωση των προσφύγων.