Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το πρωτοφανές για τα ελληνικά δημοσιογραφικά δεδομένα ολοσέλιδο δημοσίευμα στο οποίο επιχειρείται η «διασταύρωση» του πρώτου θέματος της «Επένδυσης» του περασμένου Σαββάτου.

Εάν η κα Άντα Ψαρρά ήθελε να «διασταυρώσει» την ακρίβεια του δημοσιεύματος και πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «Επένδυση» δήθεν «βάζει στο στόμα των ξένων οίκων πράγματα που δεν είπαν», δεν είχε παρά να επικοινωνήσει μαζί μας. Με χαρά θα της στέλναμε όλες τις εκθέσεις των ξένων οίκων πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το δημοσίευμα μας, την ύπαρξη των οποίων αμφισβητεί απλά και μόνο γιατί δεν τις βρήκε στο… Google.

Οι αναλύσεις αυτές, όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, δεν κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ, αφού οι πελάτες των ξένων οίκων πληρώνουν αδρά για το προνόμιο να τις διαβάζουν. Και όσο και εάν θέλει κανείς να τις απαξιώσει, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία χτίζουν θεσμικοί επενδυτές, μεγάλα funds και επενδυτικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού την άποψή τους για την Ελλάδα και στην πορεία χαράσσουν την επενδυτική στρατηγική τους στη χώρα. Συνεπώς, οι αναλύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά σημαντικές για την Ελλάδα εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η έξοδος στις αγορές ομολόγων, την οποία σκοπεύει να επιχειρήσει η Αθήνα μέσα στο 2017.

Αυτές ακριβώς τις αναλύσεις έχει στα χέρια της η «Επένδυση». Δεν τις βρήκε βέβαια στο Google, αλλά είναι αποτέλεσμα του ρεπορτάζ και των επαφών της στο εξωτερικό.

Για όποιον, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι η «Επένδυση» βάζει στο στόμα των οίκων πράγματα που δεν είπαν, παραθέτουμε τα έγγραφα των αναλύσεων, στα οποία περιλαμβάνονται τα σημεία που τόσο εύκολα αμφισβήτησε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Και στις δύο περιπτώσεις, η «Επένδυση» έχει μεταφράσει αυτολεξεί όσα γράφουν στα αγγλικά οι αναλυτές Daniele Antonucci (Morgan Stanley, “Greece: Flash GDP, 3Q 2016 – Bottom Fishing”, 14 Νοεμβρίου 2016) και Mujtaba Rahman (Eurasia Group, «Greece: Economic Policy – Approaching another crossroads, 19 Δεκεμβρίου 2016 και Eurasia Group, «Greece: Economic Policy – Lots of fog, and no Greek deal at January’s Eurogroup», 9 Ιανουαρίου 2017).

1) Αναφερόμενος στη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Antonucci της Morgan Stanley γράφει:

«this may not really be a negative from a market standpoint, as opposition centre-right ND is more pro-Europe, pro-market and pro-business».

Άρα, προφανώς δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι «δεν πρόκειται όμως για αυτούσια ανακοίνωση της M.S. αλλά για ‘βολικό’ απόσπασμα από άρθρο Έλληνα δημοσιογράφου (Ζ. Πέτρου, 7/12/2016, ‘Independent Balkan News Agency’) που περιγράφει τις συνολικές εκτιμήσεις του ξένου οίκου».

2) Στο σημείο των δύο τελευταίων αναλύσεών του, όπου μιλά για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Rahman της Eurasia Group γράφει:

«Given the polling data Syriza will almost certainly lose, but early elections would also allow Tsipras to cut his losses and safeguard his party’s status as a political force and ruling party, maintaining a popular vote no lower than 15%-20%».

«If the government were to proceed with more austerity without receiving any real, tangible concessions from its creditors, Syriza could be looking at a return to pre-2012 one-digit support».

Επομένως, προφανώς άδικα η «Εφημερίδα των Συντακτών» αμφισβητεί ότι ο Ράχμαν έχει κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις, απλά γιατί δεν τις βρήκε στο Google.

Όσο για τον ισχυρισμό ότι η «Επένδυση» δήθεν παρουσιάζει «αποσπασματικά και μόνο τα ‘βολικά’ αποσπάσματα από τις αναλύσεις ξένων επενδυτικών οίκων», αυτός μάλλον θα πρέπει να αντιστραφεί, αφού για την ακρίβεια, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει αποσπασματικά τα «βολικά» για εκείνη σημεία του ρεπορτάζ της «Επένδυσης», με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί καμία αναφορά δεν είδαμε να κάνει η κα Ψαρρά στις υπόλοιπες προβλέψεις τις οποίες φιλοξενεί η «Επένδυση», αφού για λόγους πολυφωνίας, το ρεπορτάζ στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις όχι μόνο δύο, αλλά συνολικά επτά οίκων.

Πηγή: ependisinews.gr