Μία παγίδα που μοιάζει με έργο σε τρεις πράξεις ήταν τελικά όσα μεσολάβησαν από την πρώτη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έκανε λόγο για αποχώρηση του ΔΝΤ , μέχρι τη χθεσινή που ουσιαστικά πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει παραμονή του ΔΝΤ. Θύτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και θύμα η ελληνική κυβέρνηση.


Το έργο με πρωταγωνιστή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ σε δεύτερο ρόλο και σκηνικό την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου παίχτηκε σε τρεις πράξεις.
Στην πρώτη πράξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στήνει την παγίδα. Βγαίνει με μία γενικόλογη δήλωση ότι μπορεί να αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα –τόσο απλά- και μετά να υπάρξει ένα νέο Μνημόνιο, αυτή τη φορά με την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.


Στη δεύτερη πράξη η ελληνική κυβέρνηση πέφτει στην παγίδα χωρίς να έχει καταλάβει τίποτα απολύτως. Μέσω διαρροών σχεδόν πανηγυρίζει και λέει ότι μπορεί και χωρίς το ΔΝΤ, με όσα γράφονται να έχουν και μία υπόνοια μεγάλης ικανοποίησης για το «γεγονός» ότι ο σκληρός του Βερολίνου προσχώρησε στην ελληνική θέση η οποία έχει εκφραστεί εδώ και μήνες και ουσιαστικά ζητάει την αποχώρηση του Ταμείου.
Μέχρι την τρίτη πράξη μεσολαβούν λίγα μεθεόρτια της θετικής –για την κυβέρνηση- δήλωσης του Σόιμπλε η οποία όπως αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά καλή ήταν. Όπως ανέφεραν Γερμανοί αναλυτές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά θέλησε να πει το αντίθετο με την αρχική του δήλωση. Τι δηλαδή; Ότι ένα νέο Μνημόνιο μπορεί θα έχει πιο σκληρές απαιτήσεις από όσες προβλέπονται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Handelsblatt το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ένα και σαφές.


«Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ λίγο πριν από τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ· και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις»
Τελικά η τρίτη πράξη ήρθε να επιβεβαιώσει όλες τις δεύτερες σκέψεις που γεννήθηκαν.


Ο Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg παρέπεμψε στη γερμανική Βουλή σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει ο Σόιμπλε και ο Γερμανός υπουργός δεν άργησε μέσα στην ίδια ημέρα να τρίψει στη μούρη της ελληνικής κυβέρνησης ότι… ή κατάλαβε λάθος ή απλά δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει ο ίδιος.
Ουσιαστικά είπε το ελληνικό «κουβέντα να γίνεται» για τις αναφορές του περί αποχώρησης του ΔΝΤ και κατέληξε με το καθόλα απειλητικό «δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστησε μία παγίδα στην ελληνική κυβέρνηση για να την εκθέσει στο ζήτημα του προγράμματος. Να δείξει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που καθυστερεί την αξιολόγηση για να διώξει το ΔΝΤ και ουσιαστικά λειτούργησε για όλους τους άλλους εκτός από την Ελλάδα με μία δήλωση που ήταν τελικά μη δήλωση.
Με λίγα λόγια είπε «είπα κι εγώ μία… κι εσείς την πήρατε στα σοβαρά».