Σε αδιέξοδο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένουν στη λήψη μέτρων, μετατρέποντάς τη όμως σε ένα τελεσίγραφο.

Οι επιλογές που έχει μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρεις και είναι όλες οδυνηρές για τον ίδιο και για τη χώρα.

Μέτρα

Η πρώτη επιλογή προβλέπει τη λήψη των μέτρων που ζητάει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασχέτως του τι θα γίνει με το ΔΝΤ αφού και το Ταμείο και η Γερμανία ζητούν λήψη μέτρων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πολιτικό κόστος για την συγκυβέρνηση η οποία ενδεχομένως να μην μπορεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και σε μία επανάληψη του 2015 να χρειαστεί τη βοήθεια της αντιπολίτευσης για να τα καταφέρει. Μία τέτοια εξέλιξη όμως ανοίγει ζήτημα δεδηλωμένης, οπότε είναι πολύ πιθανό να προσφύγει η χώρα ξανά σε εκλογές.

Εκλογές

Η επιλογή των εκλογών είναι μία πολιτική λύση για να πετάξει η κυβέρνηση από πάνω της το βάρος της λήψης μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των εκλογών μετά τη λήψη μέτρων και οι κάλπες θα στηθούν μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες αφού το καλοκαίρι η γερμανική Βουλή θα κλείσει και δεν θα μπορεί να ψηφίσει νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η επιλογή των εκλογών έχει ένα και μόνο θετικό. Ότι βάσει των δημοσκοπήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα κληθούν να διαχειριστούν τα νέα μέτρα.

Στα δύο παραπάνω ενδεχόμενα ανοίγει εσωκομματικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρα.

Πλήρης ρήξη

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι η πλέον ακραία, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην συμφωνεί σε μέτρα, να μην κάνει εκλογές και να οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Ο δρόμος αυτός, όπως είναι λογικό έχει τις περισσότερες δυσκολίες. Η βασικότερη όλων αφορά τα χρήματα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται συνεχώς και ειδικά από τον Ιούλιο και μετά θα είναι στα μηδέν. Αυτό γιατί η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μαζί με τα πάγια έξοδα που υπάρχουν μέσα σε αυτούς τους μήνες.

Η συγκεκριμένη επιλογή περιλαμβάνει όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα τα οποία είναι όλα εναντίον της και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το θρίλερ του 2015 με το Grexit να επανέρχεται στο τραπέζι, με γραμμή χρηματοδότησης, όπως το πακέτο Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015.