Ο Ντόναλντ Τραμπ από την Παρασκευή είναι και επισήμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η αλλαγή αυτή εκτός από όλον τον πλανήτη επηρεάζει και την Ελλάδα με πολλούς τρόπους, κυρίως σε συνάρτηση με τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία αλλά και στις ανοιχτές υποθέσεις του ΔΝΤ.

Γερμανία

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δείξει τις διαθέσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία πολύ πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ως πλανητάρχης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η Μεγάλη Βρετανία καλώς αποχώρησε από την «γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση» στρέφοντας για ακόμα μία φορά τα πυρά του προς το Βερολίνο.

Οι πολιτικές αιχμές του Ντόναλντ Τραμπ επεκτάθηκαν και σε εμπορικές αιχμές με πολλούς να κάνουν λόγο για κήρυξη εμπορικού πολέμου. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε δημοσιογράφο της Bild, στον οποίον είπε χαρακτηριστικά «Θα έλεγα στην BMW ότι εάν χτίζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και σχεδιάζετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώσετε φόρο 35%, τότε να το ξεχάσετε» και την απάντηση να έρχεται από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πολλοί μάλιστα συνδέουν τη λανθάνουσα αυτή σύγκρουση με το γεγονός ότι οι έρευνες για τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Νοvartis ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ.

Το δόγμα του όπως αποτυπώθηκε την Παρασκευή στην πρώτη του ομιλία ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσους εκτιμούσαν ότι οι ΗΠΑ πλέον κινούνται σε άλλη λογική. «Ένα νέο όραμα θα κυβερνά την πατρίδα μας. Στο εξής προέχει η Αμερική. Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι, όπως ποτέ στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας όλα όσα λέγονταν και γράφονταν τις προηγούμενες εβδομάδες.

ΔΝΤ

Στο ζήτημα του ΔΝΤ και της θέσης του στο ελληνικό πρόγραμμα τα πράγματα απέχουν από όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες αφού με μία εντολή του Αμερικανού προέδρου δεν μπορεί να αποχωρήσει το Ταμείο από την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι ο μοναδικός μέτοχος του. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου το 17% και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερδιπλάσιο ποσοστό.

Τα δύο παραπάνω δεδομένα συνθέτουν εν πολλοίς ένα σκηνικό που επηρεάζει την Ελλάδα τόσο ως προς την πορεία της Ευρωζώνης συνολικά και ως προς την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η θέση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προκαλέσει μέσα στους επόμενους μήνες μία ανοιχτή ή πιο περιορισμένη σύγκρουση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγνκτον.
Η σύγκρουση όσο σφοδρή κι αν είναι, λίγο ή πολύ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα

Σχέση με Ελλάδα

Εκτός από τους στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργο Τζιτζίκο και Ρέινς Πρίμπους, οι οποίοι έχουν περισσότερο συναισθηματική σχέση με την Ελλάδα, ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησής του, Γουίλμπουρ Ρος έχει άμεσα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα μας. Ο επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου WL Ross & Co. διαθέτει πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Κύπρου και μερίδιο μετοχών στη Eurobank