Του Θανάση Φουσκίδη

Στο δίπολο της Ελλάδας της αξιοπιστίας και της προοπτικής, που εκπροσωπεί η Ν.Δ., έναντι της Ελλάδας του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και της δημιουργίας εχθρών, που χαρακτηρίζουν τις πολιτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνεται η «γαλάζια» στρατηγική, δεδομένης της στόχευσης της Πειραιώς να εκπέμψει πλέον θετικό μήνυμα στην κοινωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι καταρρέει. Αυτό που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι, για να επιτευχθεί η στόχευση της συγκρότησης ενός ακόμη πιο ισχυρού και σταθερού πλειοψηφικού ρεύματος, που θα οδηγήσει στην αυτοδυναμία, οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στη χώρα», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γύρω από την έννοια της ελπίδας, που θα έρθει μόνο μέσα από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, την ανασυγκρότηση των κρατικών δομών, καθώς και την κατάρτιση ενός σοβαρού εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την ένταξη της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, κινείται και το κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συστράτευση του συνόλου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται τις λογικές και τις πρακτικές του παρελθόντος, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην «επικίνδυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.». «Οσο παραμένουν, τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες για τη χώρα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Σόιμπλε, οι οποίες επί της ουσίας συνιστούν επιβεβαίωση των ανησυχιών κάθε σοβαρού πολιτικού στελέχους ή φορέα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος», τονίζουν κομματικοί παράγοντες της Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετούν σε νέες βάσεις το άνοιγμά τους προς όλες εκείνες τις κατευθύνσεις που αποδέχονται την ανάγκη προσανατολισμού του πολιτικού κόσμου σε μια μόνιμη μεταρρυθμιστική ρητορική. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα απ’ όλα ο Κυριάκος απευθύνεται σε επίπεδο κοινωνίας. Από κει και πέρα, όμως, όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, αλλά και τα στελέχη εκείνα που αναγνωρίζουν ότι έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει επίλεκτο μέλος της «γαλάζιας» προεδρικής αυλής, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Πειραιώς.

ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα   υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός διευρυμένου μεταρρυθμιστικού μετώπου, με κεντρικό πυλώνα τη Ν.Δ., το οποίο θα τοποθετηθεί απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., στέλνοντας φυσικά και το αντίστοιχο μήνυμα στους πολίτες. Η αρχή αυτού του κύκλου διεργασιών έγινε με την προσχώρηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Δράσης του Θ. Σκυλακάκη, ενώ, όπως συνομολογούν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, ίσως τις επόμενες κιόλας ημέρες να περάσουν στο επόμενο στάδιο και οι επαφές με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από το Ποτάμι, Ι. Φωτήλα, ο οποίος επανειλημμένως έχει μιλήσει περί συσπείρωσης γύρω από τον μεταρρυθμιστικό λόγο του Κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να υφίσταται δίαυλος επικοινωνίας και με τον επίσης προερχόμενο από τον σχηματισμό του Στ. Θεοδωράκη, Χ. Θεοχάρη, ο οποίος πάντως δηλώνει πως μέχρι νεωτέρας κρατά στάση αναμονής.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οπως γίνεται αντιληπτό, η κινητικότητα αυτή κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με τις έντονες ζυμώσεις που διενεργούνται αυτό το διάστημα στην Κεντροαριστερά, με την είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ίδρυση του νέου φορέα των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη. Οι εξελίξεις αυτές έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων στις κλειστές συσκέψεις του επιτελείου Μητσοτάκη, καθώς είναι κοινός τόπος πως είναι κομβικό για τη Ν.Δ. να μην αμφισβητηθεί επ’ ουδενί το προφίλ της ως της μοναδικής διεξόδου για τις... σοβαρές πολιτικές φωνές. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό πως στην Πειραιώς προβληματίζονται ιδιαίτερα με τα έμμεσα, πλην όμως ξεκάθαρα ανοίγματα της πλευράς Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υπονομεύουν την προοπτική προσέγγισης Ν.Δ. Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ακόμη και σε επίπεδο μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών (και με δεδομένο το… κυβερνητικό τυράκι της απλής αναλογικής, με το οποίο θα στηθούν οι μεθεπόμενες κάλπες).

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του νέου κεντροαριστερού φορέα και ιδιαίτερα της κ. Διαμαντοπούλου, είναι γνωστή η αλληλοεκτίμηση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της με τη «γαλάζια» ηγεσία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον. Ωστόσο, οι ενέργειες της Ν.Δ. για τη δημιουργία μιας αίσθησης διεύρυνσης στους κόλπους του εκλογικού σώματος δεν θα περιοριστούν μόνο στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά θα επεκταθούν και στο εσωκομματικό κομμάτι. Χαρακτηριστική ήταν η ανάδειξη του υιού του Γ. Παπαντωνίου, Νικήτα, ως εν δυνάμει υποψήφιου βουλευτή μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών, ενώ αναμένεται να βγουν μπροστά και άλλα πρόσωπα με αναφορές στην Κεντροαριστερά, τα οποία κλήθηκαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη στη Γραμματεία Προγράμματος.    

Πρόσκληση για συστράτευση

Ο στόχος της «διεύρυνσης» υπαγορεύει και τις επιλογές που προωθούνται για το κομματικό οργανόγραμμα, εν μέσω του νέου κύκλου ανακατατάξεων που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αλλαγή σκυτάλης στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού, με τον Γιάννη Οικονόμου να αποχωρεί και τον καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Χρήστο Ταραντίλη να τον αντικαθιστά, καταδεικνύει την πρόθεση του συστήματος Μητσοτάκη να περάσει την εικόνα ότι η πρόσκληση συστράτευσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται πρώτιστα στις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες έβλεπαν από απόσταση τα πολιτικά δρώμενα της χώρας και έρχονται να δώσουν αέρα ανανέωσης στο κόμμα. Με δεδομένο ότι ο κ. Οικονόμου δεν είναι η μοναδική περίπτωση επικεφαλής «γαλάζιας» Γραμματείας που επιθυμεί να δώσει τη μάχη του σταυρού στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι βέβαιο πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εναλλαγές και σε άλλα μέτωπα, όπως, για παράδειγμα, στις Γραμματείες Παραγωγικών Φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι νυν γραμματείς, Βασίλης Ξυπολυτάς και Τάσος Γαϊτάνης, φαίνεται να το έχουν πάρει απόφαση να πολιτευθούν στη Β’ Αθήνας.