Να κλείσει τη συζήτηση για τη λύηψη νέων μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση επιχειρεί με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ίδια συνέντευξη, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, δηλώνει.

Όπως αναφέρει  δεν τον φοβίζει που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Πάντα πίσω ήμασταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε» λέει. Επιτίθεται και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «ούτε η ΝΔ βγάζει κάποια αυτοπεποίθηση στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται. Δεν έχει κάνει ούτε μια ερώτηση στην "ώρα του πρωθυπουργού", προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram».

Κατηγορεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση πως ενώ ζητά εκλογές, δεν έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση. «Ή έστω μια υπόσχεση ότι θα καταφέρει κάτι καλύτερο. Αυτό όμως που υπόσχεται είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή, σοκ και δέος για οικονομικά ασθενέστερους και συνταξιούχους».

Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει ακόμη και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και για την Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.

Υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια μόνη στη διαπραγμάτευση, και υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και, επικαλούμενος, την, σε λίγες ημέρες, 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου, λέει: «Αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει η γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς όμως για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο». Και, όπως επισημαίνει, «στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις, που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

Αναφερόμενος στο Grexit και το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως δεν το σκέφτηκε ποτέ. «Θα ήταν ανοησία ή προδοσία» λέει, ενώ αναφέρεται και στη σχέση της κυβέρνησης με τον Τύπο. «Δεν είναι ακριβές ότι προέτρεψα τους πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες», τονίζει, μιλά για έντυπα και συγκροτήματα που «για πολλά χρόνια λειτουργούσαν ως κριτές και επικριτές των πάντων, ενώ αποτελούσαν βασικό σκέλος του περίφημου τριγώνου της διαπλοκής».