Mε την πλάτη στον τοίχο σήμερα Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στο Eurogroup καθώς αναμένεται να βρεθούν μπροστά σ΄ενα νέο τελεισίγραφο από την πλευρά των δανειστών.
Οι θεσμοί δίνουν ουσιαστικά διορία ενός μήνα στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνει όλα εκείνα που διασφαλίσουν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το μήνυμα που ήρθε χθες από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και θα επαναληφθεί και σήμερα είναι ότι απαιτείται η...προσαρμογή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για προκαταβολική λήψη μέτρων.
Το σενάριο που μπορεί να φέρει την απεμπλοκή είναι ναι μεν η κυβέρνηση να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα αλλά με την ύπαρξη ρήτρας που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στο μεγάλο παζάρι για πλεονάσματα, συμμετοχή του ΔΝΤ και ελάφρυνση χρέους, μπαίνουν και τα μέτρα λιτότητας που θα καλύψουν την «τρύπα» των 4,5 δισ. που βλέπει το ΔΝΤ για το 2018 και μετά. Ωστόσο τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλύψουν την «τρύπα», αν το ΔΝΤ επιμείνει στις απόψεις του, θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα και ίσως ξεπερνάνε και τα 5 δισ. ευρώ.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι απούσα η Κριστίν Λαγκάρντ και θα την εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν.


Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό ζήτημα. Στο περιθώριο όμως της συνεδρίασης δεν αποκλείεται άτυπη σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών προκειμένου να αποφασίσουν πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην Αθήνα για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενώ με συνέντευξή του χθες ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Α.Β