Μπορεί οι εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να κρατά χαμηλά τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup όσοι γνωρίζουν ωστόσο καλά τα πράγματα λένε ότι από την σημερινή ημέρα θα εξαρτηθούν πολλά . Κυρίως αν τον επόμενο μήνα θα κλείσει η αξιολόγηση και στην συνέχεια η Ελλάδα θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση ή εάν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών εμφανίστηκε απρόθυμος να πάρει νέα μέτρα ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και της Ευρώπης λέγοντας ότι( οι Ευρωπαίοι) θα πρέπει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ προτάσσοντας το κοινό συμφέρον.

Ο ρόλος του Ταμείου αναμένεται να απασχολήσει άλλωστε και το σημερινό Eurogroup αφού όπως είναι γνωστό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επέμεινε ιδιαίτερα για την συμμετοχή της Κριστίν Λαγκαρντ στο ελληνικό πρόγραμμα.

"Το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα 4,5 δις ευρώ μετά το 2018 ενώ η Κομισιόν αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι αυτά τα μέτρα δεν χρειάζονται για να πιαστούν οι στόχοι, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το πρόγραμμα" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος μιλώντας χθες το απόγευμα στην ΕΡΤ.
Ο Υπουργός επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης όσο ζήτημα διαφορετικών πολιτικών προβλέψεων και διαφορετικών οικονομικών αντιλήψεων και επανέλαβε ότι το ταμείο δεν φημίζεται για την ορθότητα των προβλέψεών του.
"Αντιθέτως, όποτε έχει προσπαθήσει να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, είτε έχει εμφανιστεί υπεραισιόδοξο, επομένως έχει πέσει έξω, για παράδειγμα την περίοδο 2011- 2012 που έλεγε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και τελικά είχαμε ύφεση σχεδόν 10% και στη συνέχεια έχει προχωρήσει σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις οι οποίες δεν έχουν προκύψει από τα ίδια τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας "είπε ο Δημήτρης Τζανακοπουλος.


Οι πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιμείνει στην ελληνική πρόταση για παράταση του κόφτη χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη καταγραφή θεσμοθετημένων μέτρων.
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο του κόφτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός της αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης λέγοντας «Ο μηχανισμός αυτός έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά τον ένα μήνα που έχει ο υπουργός Οικονομικών να συζητήσει με τους θεσμούς, έτσι ώστε να βρεθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα επιφέρουν την αναγκαία δημοσιονομική διόρθωση. Εφόσον μέσα σε αυτόν τον ένα μήνα δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και θεσμών, τότε επέρχεται η αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο περικοπές στις δαπάνες".

Φυσικά το σενάριο αυτό θα ήταν το καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση αν και όλα δείχνουν ότι έχει λίγες πιθανότητες για να υιοθετηθεί. Εκτός και αν η Αγκελα Μέρκελ κυριολεκτούσε όταν έλεγε ότι δεν θέλει μια νέα εστία προβλημάτων στην Ευρώπη πριν από τις Γερμανικές εκλογές.