Με έντονες αντιδράσεις υποδέχθηκε η αντιπολίτευση αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την νέα πρόκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ξυδάκη, ο οποίος άφησε υπονοούμενα, για επιστροφή στη δραχμή. Παρ’ ότι ο κ. Ξυδάκης έκανε μικρή προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του μιλώντας περί δαιμονοποίησης  της συζήτησης, ωστόσο δεν πρόλαβε το κύμα αντιδράσεων που ξεσήκωσε, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν να οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα. Τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης, όσο και η αντιπολίτευση αντέδρασαν με σφοδρότητα στη δήλωση του κ. Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει ωστόσο.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δείχνει κατανόηση στο αλαλούμ που προκάλεσε ο κ. Ξυδάκης.  Η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 παρείχε απόλυτη κάλυψη στον Νίκο Ξυδάκη. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Νίκος Ξυδάκης ουδέποτε έχει υποστηρίξει τη δραχμή ή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ όπως φαίνεται από διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε. Η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στην εκπομπή των Θανάση Φουσκίδη, Ανδρέα Παπαδόπουλου και Δημήτρη Κουνιά, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ολοκληρώσει την αξιολόγηση χωρίς να περιλαμβάνονται νέα μέτρα ενώ αναφορικά με τα σενάρια περί GREXITείπε πως κάποιοι προσπαθούν να λειτουργήσουν παρελκυστικά ως προς τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα υποστήριξε ότι κανείς δεν βάζει προληπτική νομοθέτηση μέτρων ενώ είπε πως δεν υπάρχει σχέδιο για εκλογές σημειώνοντας πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Συνεχίζοντας την επίθεση που έχει εξαπολύσει προς το ΔΝΤ τόνισε πως συνεννόηση και συμπόρευση θέλει η κυβέρνηση για να σταθεί η χώρα απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ προσθέτοντας πως κανείς δεν γνωρίζει ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο και παράλληλα διευκρίνισε πως δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος αλλά ούτε και 180 βουλευτών. 

Στη νέα του δήλωση ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση αν και προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή». «Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στη δήλωσή του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αναλυτικά η νέα διευκρινιστική δήλωση του κ. Ξυδάκη έχει ως εξής:

Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.   Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.   Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015 .   Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Άδειασμα από Τσιρώνη-Βέττα

Ο  αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ήταν από τους πρώτους κυβερνητικούς που αντέδρασαν και έσπευσαν να δηλώσουν κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά». Ακόμα πιο μεγαλοπρεπές ήταν το «άδειασμα» από το συνάδελφό του στον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα. Όπως είπε η συζήτηση για τη δραχμή όχι μόνο δεν χωράει αλλά «δεν είναι καν πολιτική άποψη». «Το να θεωρούμε εμείς ότι η λύση είναι η δραχμή είναι τουλάχιστον αφελές» είπε ο κ. Βέττας υποστηρίζοντας ότι η δραχμή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η επιστροφή στην εθνική νόμισμα σημαίνει εθνική απομόνωση. Δεν μπορούν απόψεις περί δημοψηφισμάτων, δραχμής ή ό,τι άλλο θέλει να σκεφτεί και να ισχυρίζεται κανείς να είναι εργαλείο βοήθειας για την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «η ευθύνη βαραίνει τον κάθενα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν πρέπει να πάμε και στην άλλη λογική να μη λέει κανείς ότι θέλει αλλά σε στιγμές που θέλει ψυχραιμία πρέπει να προσέχουμε».  

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Εντονες οι αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση. «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».   «Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.  Με μία αιχμηρή ανάρτησή του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή.   «Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.   

Μπακογιάννη: Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό

"Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό, μετά από τόσο κόπο και θυσίες, να ακούει ένα στέλεχος της κυβέρνησης, να διακυβεύει τη θέση της χώρας στο ευρώ" ανάφερε η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα σχετικά για τη δήλωση Ξυδάκη, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η σήμερα η υπεύθυνη Τομεάρχης Οικονομίαςκαι Ανάπτυξης.

Η ίδια σχολίασε επίσης τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Υπ.Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος έχει δεσμευθεί για νέα μέτρα για μετά το 2018 καθώς και ότι παραδέχθηκε πως το 70% των προαπαιτουμένων δεν έχει εκπληρωθεί, αναφέροντας πως "η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους δανειστές να ζητούν ολοένα και επιπλέον μέτρα".