Θέμα χρόνου είναι η αποστολή από μέρους των Θεσμών ολοκληρωμένης πρότασης πακέτο για απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης και επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Το περίγραμμα της πρότασης έχει γίνει εν πολλοίς γνωστό στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και προβλέπει μέτρα-φωτιά.
Μέτρα που παραβιάζουν το σύνολο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης και των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου που ή θα αναγκαστεί σε άτακτη υποχώρηση ή σε εκλογές σε μια στιγμή που καταρρέει δημοσκοπικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θα ζητούν πλεόνασμα 3,5% για πέντε! χρόνια, δραστική μείωση του αφορολόγητου από το 2018 που δεν αποκλείεται να φτάσει τις 6000 ευρώ και μαχαίρι στις συντάξεις με κόφτη από το 2019. Ο προϋπολογισμός των μέτρων φτάνει τα 4 δισ. και αν γίνει αποδεκτό θα ακυρώσει στην πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.
Τι θα ζητήσουν οι δανειστές
Βασική απαίτηση θα είναι η δέσμευση της κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018 και επίσης πρωτογενή πλεονάσματα 3% για επιπλέον πέντε χρόνια
Στην κλίνη του Προκρούστη αναμένεται να μπει και το αφορολόγητο με εφαρμογή από το 2018. Οι δανειστές θα ζητήσουν να πέσει στις 6-6500 ευρώ.
Από το τελεσίγραφο δεν θα λείπουν και οι περικοπές συντάξεων από το 2019 χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα ζητηθεί η νομοθέτησή τους άμεσα. Στην λίστα και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.