Με αξιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΔΝΤ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κρατήσει...ζωντανή τη διαπραγμάτευση βρισκόμενη με την πλάτη στον τοίχο εν μέσω πιέσεων από Βρυξέλλες, Βερολίνο και αντιπολίτευση.
Το σκηνικό των προηγούμενων ημερών με δηλώσεις παραγόντων και δημοσιεύματα παραπέμπει ευθέως σε σκηνικό 2015 και το ορόσημο για λύση μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου φαίνεται να απομακρύνεται.
Η Αθήνα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις αφού η οποιαδήποτε παράταση της αξιολόγησης θα εξαντλήσει τα κρατικά ταμεία και θα ανοίξει τον δρόμο σε κάλπες. Το Μαξίμου αναζητά τρόπους με τους οποίους θα κλείσει το δύσκολο τμήμα της αξιολόγησης έχοντας όμως και έναν ακόμα παράγοντα που πρέπει να συνυπολογίσει ο οποίος είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά και μόνο στο άκουσμα της λήψης νέων μέτρων.
Η "ανάγνωση" της έκθεσης του ΔΝΤ από την κυβέρνηση θα εστιάσει στο ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους σκληρούς της Ευρώπης. Ερωτηματικό όμως παραμένει πως θα ...διαβάσουν την έκθεση και οι Ευρωπαίοι.
Οι επιλογές της Αθήνας καθώς ο χρόνος τελείωνει είναι περιορισμένες καθώς ή θα πρέπει να κλείσει άρον άρον την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο με προληπτικά μέτρα και με τριγμούς στο εσωτερικό της ή να πάει το παιγνίδι στην παράταση με όποιο κόστος μπορεί να έχει αυτή η επιλογή, δηλαδή να χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και να έρθει ένα τέταρτο μνημόνιο.
Τέλος το καλό σενάριο οι Ευρωπαίοι δανειστές να αποδεχθούν τους όρους του ΔΝΤ και να κλείσουν συμφωνία χωρίς να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας από τη χώρα μας, ή μετριάζοντάς τα προσφέροντας επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης και αποδεχόμενοι χαμηλότερους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% αντί 3,5%) για μετά το 2018.