Σε ευθεία στοχοποίηση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή έχει προχωρήσει το συγκρότηµα της «Καθηµερινής» και του ΣΚΑΪ, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από την Ηρώδου Αττικού, ούτε από την Παναγή Κυριακού. Την εβδοµάδα που πέρασε, τόσο η εφηµερίδα του οµίλου του Γ. Αλαφούζου όσο και ο ραδιοτηλεοπτικός ΣΚΑΪ, µέσω συγκεκριµένων δηµοσιογράφων, εξαπέλυσαν µια σειρά επιθέσεων εναντίον του κ. Παυλόπουλου, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις που έκανε στην επίσηµη επίσκεψή του στην Πορτογαλία, αλλά και του κ. Καραµανλή, µε αφορµή την έκθεση καθηγητών που αναφέρεται στην περίοδο Σηµίτη και τις ευθύνες της για την πορεία της οικονοµίας. Οι «δηλητηριώδεις» αναφορές στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό, οι οποίες προφανώς έχουν στόχο να προκαλέσουν προβλήµατα και στις σχέσεις τους µε την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, δεν ήταν οι πρώτες από την πλευρά του συγκροτήµατος του Γ. Αλαφούζου.  

ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ  

Η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου σε οµιλία του στην Πορτογαλία, ότι, «µε βάση τις αποφάσεις του ∆ικαστηρίου της Ε.Ε., το Eurogroup είναι άτυπο και δεν περιλαµβάνεται στους θεσµούς της Ε.Ε.», µεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα της «Καθηµερινής» µε τίτλο: «Αµφισβητεί τη νοµιµότητα του Eurogroup o Πρ. Παυλόπουλος». Ο τίτλος αυτός, ο οποίος δεν προέκυπτε από κανένα σηµείο των δηλώσεων του Πτ∆, αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα από άλλον, όµως η σκοπιµότητα ήταν απολύτως φανερή και επιβεβαιώθηκε τα επόµενα εικοσιτετράωρα από τους επιθετικούς τόνους που ακολούθησαν γνωστοί δηµοσιογράφοι του συγκροτήµατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, δύο ηµέρες αργότερα, στην έντυπη «Καθηµερινή», σχολιογράφος ανέφερε επί λέξει: «… Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας από την Πορτογαλία βάλλει και εκείνος κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αµφισβητώντας ευθέως τη νοµιµοποίηση του Eurogroup και την οικονοµική πολιτική της Ευρώπης… Η κριτική Παυλόπουλου (σ.σ. στην Ευρώπη) διατυπώνεται πάντα στο όνοµα της Ευρώπης, όµως δεν παύει να συνιστά ευθεία αµφισβήτηση της σηµερινής πραγµατικότητας στην Ευρώπη, προερχόµενη µάλιστα από τον αρχηγό του κράτους µας. Συµπληρώνει µε τον τρόπο της την άρνηση να ληφθούν νέα µέτρα που διατυµπανίζει η κυβέρνηση…». Κι αυτό ενώ ο σχολιογράφος προφανώς γνωρίζει τη θέση που διατύπωσε ο κ. Παυλόπουλος παραµονές του δηµοψηφίσµατος που προκήρυξε η κυβέρνηση Τσίπρα, τον Ιούλιο του 2015, υπέρ του «ναι», προκαλώντας µάλιστα αντιδράσεις από την πλευρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παρουσία της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη είναι εθνικός µονόδροµος και όχι µόνο για οικονοµικούς λόγους, αλλά και για λόγους εθνικής επιβίωσης της χώρας», είχε πει τότε ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Ταυτόχρονα, στο διάστηµα που ακολούθησε, µε δικές του προσωπικές παρεµβάσεις σε ξένους ηγέτες και παράγοντες της ευρωζώνης, αποσοβήθηκε η ευθεία σύγκρουση, που θα είχε µοιραίες συνέπειες για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Ωστόσο, πέρα από το παρελθόν, ακόµα και την εβδοµάδα που πέρασε, το ίδιο το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, µετά τη συνάντηση που είχε µε τον κ. Παυλόπουλο, τον ευχαρίστησε, «διότι επανέλαβε την πάγια εκπεφρασµένη τοποθέτησή του ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, είναι αδιαπραγµάτευτη».  

«ΦΑΡΜΑΚΕΡΑ» ΣΧΟΛΙΑ.

Την ίδια ηµέρα, η εφηµερίδα µέσω του ίδιου σχολιογράφου εξαπέλυε επίθεση και εναντίον του Κώστα Καραµανλή, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση της έκθεσης µε τίτλο «The Greek Political Economy: 2000-2015», στο ΕΒΕΑ, παρουσία µάλιστα του πρώην πρωθυπουργού. Στη µελέτη αυτή αναφέρεται πως η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας το 2004 παρέλαβε µια προβληµατική οικονοµία, καθώς η κυβέρνηση του Κώστα Σηµίτη είχε µεταθέσει όλες τις λήξεις οµολόγων και τις δόσεις για τα εξοπλιστικά που είχαν υπογραφεί επί ΠΑΣΟΚ για το µέλλον. Σύµφωνα µε την «Καθηµερινή» και τον σχολιογράφο της, όµως, «η παρουσίαση βιβλίου που αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Σηµίτη για την οικονοµική κατάσταση της περιόδου 2004-2009, παρόντων του ίδιου του Κώστα Καραµανλή και των επιφανέστερων εκπροσώπων του “γαλάζιου ΠΑΣΟΚ” (Κακλαµάνης, Βλάχος, Μεϊµαράκης κ.ά.), ήταν ουσιαστικά µια πράξη αµφισβήτησης της µεθόδευσης µε την οποία εντάχθηκε η χώρα στο ευρώ».

Κι αυτά τα «φαρµακερά» σχόλια, ενώ την πραγµατικότητα αυτή έχει παραδεχθεί πρόσφατα στο τελευταίο του βιβλίο, «Μεσάνυχτα για την Ευρώπη», ο ίδιος ο Γάλλος επίτροπος Οικονοµικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφέρει επί λέξει ότι «αποδεχθήκαµε να µπει στην ευρωζώνη µια οικονοµία ελάχιστα ανταγωνιστική και ένα κράτος βαριά υπερχρεωµένο, µε στοιχεία τα οποία ήταν παραποιηµένα». Η τακτική αυτή του συγκροτήµατος του Γ. Αλαφούζου ξεκίνησε την άνοιξη του 2016, όταν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας σε οµιλίες του είχε µιλήσει για τον «Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισµού», εννοώντας τις ανεξέλεγκτες αγορές. Τότε, τα λεγόµενά του είχαν διαστρεβλωθεί πλήρως από τα µέσα ενηµέρωσης του Φαλήρου και είχαν ερµηνευτεί ως µια γενικότερη αµφισβήτηση των ευρωπαϊκών αξιών από έναν πολιτικό που υπήρξε επί σειράν ετών από τους στενότερους συνεργάτες του αείµνηστου Κωνσταντίνου Καραµανλή, ο οποίος έδωσε µάχη για να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.  

Ομαλοποίηση σχέσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, πριν από µερικές εβδοµάδες, είχε ιδιωτικό δείπνο µε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, σε εξαιρετικά καλό κλίµα. Ανάλογο δείπνο µετά των συζύγων τους είχε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και ο Κώστας Καραµανλής, ο οποίος είναι παρών σε κάθε σηµαντική εκδήλωση της Νέας ∆ηµοκρατίας και σε όλους τους συνοµιλητές του επισηµαίνει την ανάγκη στήριξης της ηγεσίας του κόµµατος ως µονόδροµο για τη χώρα. Προφανώς, η οµαλοποίηση των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και τον πρώην πρωθυπουργό ενοχλεί κάποιους στο Φάληρο, οι οποίοι επιχειρούν να τη ναρκοθετήσουν, µετερχόµενοι ακόµα και µέσα όπως η πλήρης και απόλυτη διαστρέβλωση των λεγοµένων του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας ή η «ηρωοποίηση» του Κώστα Σηµίτη έναντι του Κώστα Καραµανλή.