Νέα δεδομένα μπήκαν το βράδυ της Τετάρτης στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που θεωρείται από όλες τις πλευρές ως κρίσιμο. Ο Γερμανός υπουργός ουσιαστικά βάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο μέχρι στιγμής ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Grexit, συνδέοντάς το με το κούρεμα του χρέους.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του EuroWorking Group κατά τη διάρκεια του οποίου θα διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο και αν διαφαίνονται περιθώρια συμφωνίας.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών όμως δεν είναι ανεξάρτητη και έρχεται σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις δύο ακόμα εμπλεκομένων στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη μία το ΔΝΤ μέσω των εκθέσεών του έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο, προσθέτοντας μπροστά του και το εξαιρετικά για να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Παράλληλα από το καταστατικό του Ταμείο, επιτρέπεται η συμμετοχή του σε προγράμματα χωρών μόνο με βιώσιμο χρέος. ΄

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο φαινομενικά διαφωνούν στο θέμα του χρέους αλλά συμφωνούν σε ένα άλλο σημείο. Τη λήψη μέτρων, τα οποία η κάθε πλευρά τοποθετεί σε άλλο επίπεδο. Ο τρίτος εμπλεκόμενος του ελληνικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος του Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν το χρέος καταστεί βιώσιμο. Το τελευταίο όμως μπορεί να βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ αλλά περνάει μέσα από τη Γερμανία η οποία δείχνει να το τινάζει στον αέρα.

Οπότε στο χειρότερο σενάριο η Ελλάδα μένει εγκλωβισμένη με μη βιώσιμο χρέος και ομόλογα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από την άλλη όμως αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, το  ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κάτι που βγάζει την Ολλανδία εκτός από αυτό, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης χθες ενώ στη χειρότερη εκδοχή δεν υπάρχει πρόγραμμα, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.