Οι φόβοι όσων προέβλεπαν νέο 2015 αρχίζουν να επιβεβαιώνονται μετά το χθεσινό Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ με τα αποτελέσματά του να μην είναι σαφή, εκτός από ένα. Ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, στα πεδία των δημοσιονομικών, των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού, αναβιώνοντας –άτυπα- το Brussels Group του 2015.

Μία άλλη ομοιότητα με το 2015 είναι η αλησμόνητη «δημιουργική ασάφεια» του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή τη φορά όμως όχι από την ελληνική πλευρά αλλά από τους Θεσμούς, οι οποίοι δεν αναφέρουν κάτι σαφές για το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως φάνηκε από τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Ο μεν Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε προκαταβολικά τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Απριλίου εν αμφιβόλω δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι όλη η δουλεία θα έχει γίνει ως τότε» ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί το άφησε ανοιχτό λέγοντας «δεν έχουμε μια διορία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του έθεσε το απώτατο όριο για συμφωνία, δηλαδή τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δύο μεγάλες δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του ήταν σαφής ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες το μοναδικό που μπορεί να επιτευχθεί είναι μία τεχνική και όχι μία πολιτική συμφωνία, κάτι που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία η ελληνική πλευρά. Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στο ανακοινωθέν του Eurogroup: «Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που διατύπωσαν τον περασμένο μήνα.»

Η κυβέρνηση πλέον έχει κάνει βήματα πίσω σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πλέον η διαπραγμάτευση έχει δύο παραμέτρους. Από τη μία τις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι πολύ πιθανό μελλοντικά οι δύο από τους τρεις που έδωσαν σήμερα συνέντευξη, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί δηλαδή, να μην βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις, αλλά και από αντικειμενικούς λόγους, όπως οι ταμειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές, στις οποίες στάθηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.