Όσα είπε ο Πολ Τόμσεν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κρύβουν ένα μικρό παραθυράκι για κλείσιμο της αξιολόγησης και συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που ζητούν και οι Γερμανοί από την πλευρά τους σε όλους τους τόνους.
Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ το Ταμείο ζητάει δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους ακόμα και από το 2018 και μετά και όχι άμεσα.
Το ζήτημα του χρέους αποτελεί το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρόλο που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος», κατά καιρούς έχει εμφανιστεί ανοιχτός σε μία ρύθμισή του.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσφατα είχε δηλώσει ότι πρωτεύων στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ τόνισε: «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης».
Έτσι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στα φλέγοντα θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, μπορεί να βρεθεί φόρμουλα για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάτι που θέλει η γερμανική κυβέρνηση για πολιτικούς κυρίως λόγους ενόψει των προσεχών εκλογών.