Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε τα ηνία της «γαλάζιας» παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλώντας συχνά με έμπειρους αυτοδιοικητικούς, ανά την Ελλάδα, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Το βασικό επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά αλλά και με τις υποψηφιότητες για το 2019 είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Αναστάσιος Γαϊτάνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες προγραμματικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οι έξι βασικοί άξονες της Νέας Δημοκρατίας, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών Ελλάδος είχε αναφερθεί στην εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και στη σύνδεση των αμοιβών των στελεχών της Αυτοδιοίκησης με την επίτευξη στόχων και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Όλο το διάστημα που ακολούθησε αποδείχτηκε ότι υπήρχε μία συστηματική και καλά οργανωμένη επαφή με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, καθώς αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών, ανά την Ελλάδα, βρίσκονται σε συχνή επαφή με την Πειραιώς ενημερώνοντας για τυχόν προβλήματα αλλά και για την εξέλιξη ανοιχτών θεμάτων με την κυβέρνηση.

Μία αρχική κορύφωση της διαδικασίας αυτής είναι οι οργανωμένες συναντήσεις δημάρχων και περιφερειαρχών με τα επιτελεία τους, που οργανώνονται το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιδιώκοντας από την Πειραιώς να αναδειχθούν προβλήματα στους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ήδη να προγραμματιστούν περιοδείες σε όλη τη χώρα, με αποκλειστικό θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και στις υποψηφιότητες για τις εκλογές του 2019 καθώς δε θέλει να έχει «ανοιχτά» ζητήματα που μπορεί να επηρεάζει και τη συνοχή της παράταξης σε τοπικό επίπεδο.