Με πρωτοσέλιδο τίτλο “το ελληνικό συντηρητικό κόμμα αναζητά την προσέγγιση με το Βερολίνο” και υπότιτλο “Όσο ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερίζει με τον Σόιμπλε, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μητσοτάκης επισκέπτεται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU” η “Sueddeutsche Zeitung” αναφέρεται στις συναντήσεις Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των πιστωτών για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο Πρόγραμμα βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δήλωσε ο Κυρ.Μητσοτάκης στην “Sueddeutsche Zeitung”. “Η πολιτική αλλαγή προϋποθέτει πρόωρες εκλογές στη χώρα του” αναφέρει το δημοσίευμα που φιλοξενεί και μεγάλη φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. “Ο Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να παρουσιάσει στην Καγκελάριο το Σχέδιο για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που εκλεγεί Πρωθυπουργός θέλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές και αναμένει να έχει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα”.
Αναφέρεται στην “συμβιβαστική λύση” που προτείνει ο Κυρ.Μητσοτάκης για να λύσει την οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές. “ Το Βερολίνο απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%” αναφέρει το δημοσίευμα. “Ο Μητσοτάκης προτείνει 2% ώστε να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης θέλει να συζητήσει με το Βερολίνο το αμφιλεγόμενο ζήτημα της απομείωσης του χρέους όταν θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, όπως είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ κ.Ζάιμπερτ δήλωσε πως η καγκελάριος θα συναντήσει τον Μητσοτάκη με την ιδιότητα της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η Εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε πως με την επίσκεψη εκπληρώνεται μία επιθυμία του γερμανού ΥΠΟΙΚ. Ο βουλευτής του ίδιου Κόμματος Ρέμπεργκ δήλωσε: «Εάν κοιτάξουμε τα περασμένα εφτά χρόνια, θα διαπιστώσουμε πως καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν στήριξε πραγματικά τις μεταρρυθμίσεις».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος που οξύνεται πάλι.” Όσο ο Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, για το πόσο πρέπει να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται μεταξύ άλλων την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Σόιμπλε στο Βερολίνο” τονίζεται. “Αυτό οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον Σόιμπλε «να μην συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά» στη συζήτηση για την περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο Τσίπρας απαίτησε και από την Καγκελάριο Μέρκελ να φροντίσει ώστε ο Σόιμπλε να εγκαταλείψει «την διαρκή επιθετική διάθεση» απέναντι στην Αθήνα. Ο Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική με βάση όσα είπε ο Σόιμπλε πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση, πως «η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει στην πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις» αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει στην Νομισματική Ένωση.