Μέσα σε ένα κλίμα νέων καθυστερήσεων για τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έστειλε νέο σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα, ότι “τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται”, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες γερμανικές κυβερνητικές πηγές.
“Οι ελληνικές κυβερνήσεις βάζουν τις υποραφές τους αλλά μετά δεν τις τηρούν” είναι η βαθιά πεποίθηση του υπουργού Οικονομικών. Την ίδια άποψη μοιράζεται και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ τη Δευτέρα.


Η νέα αναβολή της συμφωνίας ήταν ήδη γνωστή στο Βερολίνο. Οπως μετέδωσε, από χθες, το δελτίο ειδήσεων στα parapolitikafm 90,1 υψηλόβαθμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποιούσε αυστηρά “την 20η Φεβρουαρίου ξεχάστε την”, βάζοντας τέλος στα σενάρια ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, σε αντίθεση με το κλίμα που παρουσίαζε η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.
Τις αρνητικές εξελίξεις επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο και ο Γερούν Ντάϊζελμπλουμ. Το ραντεβού για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου χάθηκε. Στο τραπέζι έχει πέσει τώρα το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurogroup, πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδίας στις 15 Μαρτίου ή αργότερα με άγνωστη πλέον ημερομηνία καθώς ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαίου) όπως συζητείται στη γερμανική πρωτεύουσα.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την άποψη ότι εάν η αξιολόγηση είχε κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016 οι δανειστές δεν θα ήγειραν σήμερα τόσο σκληρές αξιώσεις. “Η κυβέρνηση Τσίπρα ευθύνεται αποκλειστικά για τα νέα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές” τονίζει. Την ίδια στιγμή, όμως, διαμήνυει στους συνομιλητές του ότι “η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων λέει ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια” παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις που πυκνώνουν για ένα grexit.


Σε όλους τους συνομιλητές που είχε στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ επανελάμβανε ότι δεν πρέπει να φοβούνται την πολιτική αλλαγή και μια δική του κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από τις κρίση, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και πέραν αυτών που προβλέπονται στο μνημόνιο. Με τη γραμμή ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία θα προσέλθει και στο σημερινό του ραντεβού με τον Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα.