Με κινούμενη άμμο μοιάζουν οι συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών αφού μέρα με την μέρα , ώρα με την ώρα τα δεδομένα αλλάζουν και η λύση άλλες φορές εμφανίζεται να είναι πιο κοντά και άλλες πιο μακριά.

Τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε με αυξημένη αυτοπεποίθηση επαναφέροντας μάλιστα στο τραπέζι των συνομιλιών την θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας ενώ την ίδια στιγμή φούντωναν τα σενάρια για την θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει στην Βουλή μια νέα συμφωνία.

O Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαν τεθεί εξ αρχής από την κυβέρνηση λέγοντας ότι την 20η Φεβρουαρίου- ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup- υπάρχει δυνατότητα πολιτικής συμφωνίας.

Στην πραγματικότητα αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική απόφαση - ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση- ώστε στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των θεσμών να έρθουν στην Αθήνα για να προχωρήσει και τυπικά η διαδικασία.

Αμέσως μετά θα πρέπει να περάσει από την Βουλή η νέα συμφωνία ώστε στην συνέχεια η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση . Πολλοί ωστόσο εκτιμούν ότι το τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου και γι αυτό θέτουν πλέον ως καταληκτική ημερομηνία την 27 Απριλίου για να μπει η Ελλάδα στο QE.

Την αναζήτηση πολιτικής λύσης πρόκειται να συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος φτάνει στην Αθήνα ως ειρηνοποιός, ως διαμεσολαβητής αλλά και ως φίλος της Ελλάδας που μπορεί να βοηθήσει στην δρομολόγηση μιας καλής λύσης.