Το «δεξί χέρι» του Α. Σαμαρά υποστηρίζει ότι εξωθεσµικοί παράγοντες βοήθησαν τον Αλ. Τσίπρα να πάρει την εξουσία, εκφράζει τον φόβο επανάληψης του σκηνικού του καλοκαιριού του 2015 και δηλώνει πως η στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σημαίνει συνενοχή.

Πώς βλέπετε να καταλήγει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;

Με την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Είναι παντελώς αναξιόπιστη και απρόβλεπτη. Οι επιλογές της μοναδικό κριτήριο έχουν την πολιτική επιβίωση της γνωστής «παρέας του Μαξίμου» και του συνεταίρου της. Η συμπεριφορά της ταιριάζει περισσότερο σε χαρτοπαικτική λέσχη παρά σε υπεύθυνη εξουσία. ∆εν μπορεί να υπάρξει σύγκριση µε την κυβέρνηση Σαμαρά. Εμείς κλείσαμε τέσσερις αξιολογήσεις μέσα σε δυόμισι χρόνια και αυτοί βολοδέρνουν να κλείσουν μόλις τη δεύτερη. Εμείς είχαμε χειροπιαστά και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, που είχε αρχίσει να αισθάνεται η κοινωνία. Αυτοί διαπραγματεύονται για να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες και τα βάρη που προκάλεσε η «ηρωική» διαπραγμάτευση Τσίπρα Βαρουφάκη, η οποία έφερε τελικά το τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο και κόστισε 85 δισ. Είναι φανερό πως βαδίζουν στην ομίχλη χωρίς πυξίδα, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμιά στρατηγική. Μην αποκλείσετε, λοιπόν, το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015, είτε ως συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα να αποδράσεις είτε ως ατύχημά λόγω ανικανότητας. Το σκηνικό αρχίζει, ήδη, και θυμίζει εκείνη την περίοδο.

Ποιες είναι οι συνέπειες της καθυστέρησης στη συμφωνία;

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση κάνουν ανέφικτους τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση µε τους δανειστές, οδηγούν την οικονομία σε οπισθοδρόμηση και αυξάνουν το κόστος των μέτρων σε βάρος των πολιτών. Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο καθυστερούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μπαίνει σε κίνδυνο η συµμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα. Με άλλα λόγια, οι καθυστερήσεις φέρνουν την ελληνική οικονομία σε χειρότερη θέση και τους πολίτες μπροστά στην απειλή νέων, ακόμα πιο επώδυνων, μέτρων. Η πρόσφατη, δραματική δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής, κ. Ρουμελιώτη, φίλα προσκείμενου στην κυβέρνηση, «συμφωνία τώρα ή χάσαμε», αποτυπώνει ανάγλυφα αυτή την πραγματικότητα και αποκαλύπτει τις συνέπειες της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να οικειοποιηθεί το πρόγραµµα;

Γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν αναφυλαξία και µόνο που ακούν για μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Μη γελιέστε, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι -µε ελάχιστες εξαιρέσεις ένα αριστερό απολίθωμα του πολιτικού παρελθόντος, που αποστρέφεται κάθε εκσυγχρονισμό και κάθε προσαρμογή στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Η αριστερή ιδεοληψία τους δεν τους επιτρέπει να δουν το αυτονόητο, πως η οικονομία µας, δηλαδή, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι φόρους. Πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε μείωση της φορολογίας. Αυτό ακριβώς που επαναλαμβάνει µε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του κόµµατός µας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό νομοθετούν, µε τα χίλια ζόρια, κάποιες μεταρρυθμίσεις και προχωρούν σε ελάχιστες αποκρατικοποιήσεις, την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να τις αποτρέψουν. Τραγέλαφος! Μη θεωρείτε, επίσης, τυχαίο το γεγονός πως κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. άνοιξαν πάλι τη συζήτηση για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, χωρίς καμιά αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης. Το Εθνικό Νομισματοκοπείο φαίνεται πως εξακολουθεί να τους συγκινεί και να τους εμπνέει...

Οι εκλογές είναι λύση;

Ποια άλλη λύση μπορεί να υπάρξει, όταν έχεις να κάνεις µε µια αποδεδειγμένα ανίκανη και αναξιόπιστη κυβέρνηση; Πώς µπορείς να αγνοήσεις το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και η σύνθεση της Βουλής δεν είναι πια αντιπροσωπευτική της λαϊκής βούλησης; Η κυβέρνηση αυτή καταρρέει κάτω από το βάρος των δικών της σφαλμάτων και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την κρατήσει στα πόδια της. Γιατί αυτό θα σήμαινε «συγχωροχάρτι» για όσα έχει διαπράξει και «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει την καταστροφική πορεία της. Στήριξη αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. σηµαίνει συνενοχή! Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκλογές δεν είναι κοµµατική επιλογή. Είναι εθνική επιλογή!

Φοβάστε ότι µπορεί να κάνει «κοιλιά» η Ν. ∆. αν δεν γίνουν εκλογές;

Είναι το µόνο που δεν φοβόμαστε! Όσο παραμένει στην εξουσία αυτό το παράδοξο κυβερνητικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τόσο θα απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών. Πέρα από την επιτυχία ή την αποτυχία των αριθμητικών στόχων, υπάρχουν οι άνθρωποι. Είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύ τίμημα των επιλογών αυτής της κυβέρνησης. Κάθε µέρα που περνά, το τίμημα αυτό γίνεται βαρύτερο, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Το αίτημα του κόµµατός µας για εκλογές δεν έχει να κάνει µε τον φόβο ότι όσο περνά ο καιρός θα αλλάζει σε βάρος µας η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, αλλά µε τη βεβαιότητα πως όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση. ∆εν βιάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα βιάζεται!

Θεωρείτε ότι ο κ. Σαμαράς έκανε κάποιο λάθος, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του;

Η κυβέρνησή µας έπεσε μέσα στη Βουλή από τα κόµµατα και τους βουλευτές που αρνήθηκαν να συμπράξουν στην εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και σύρθηκαν πίσω από τους µικροκοµµατικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Το έκαναν μάλιστα σε µια περίοδο που ήταν ορατά πια τα σημάδια της ανάκαμψης και η αισιοδοξία είχε αρχίσει να επιστρέφει. Αυτοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όσοι, βέβαια, εξωθεσµικοί παράγοντες έκαναν τότε ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα.

Μειωμένης αξιοπιστίας ο Βαρουφάκης

Έχουν βάση οι πρόσφατοι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη, ότι ο κ. Σόιµπλε ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση Σαµαρά;

Θεωρώ τον κ. Βαρουφάκη πρόσωπο μειωμένης αξιοπιστίας για να σχολιάσω τους ισχυρισμούς του. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε κρατούσε μια αρκετά σκληρή και άκαμπτη στάση απέναντι στην κυβέρνησή µας. Ήταν ενοχλημένος από την άρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά να κάνουμε το υπερταµείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Αυτό που µε μεγάλη άνεση αποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας... Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να µην επισημάνω ότι ο κ. Σόιμπλε, τον ∆εκέµβριο του 2014, προσυπέγραψε και αυτός την ομόφωνη διαπίστωση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για την επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά και την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"