Μέτρα στήριξης των Δήμων για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα το πρωί στη Βουλή λίγες ημέρες μετά από την κηδεία του συντρόφου της Λουκιανού Κηλαηδόνη, ο οποίος είχε εκδηλώσει πριν το θάνατό του την επιθυμία του να αποτεφρωθεί και η οικογένεια του  ελλείψει δομών στην Ελλάδα  υποχρεώθηκε να μεταβεί στη Σόφια.  

Στο κείμενο της ερώτησής της η κα Βαγενά ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νομοθετικών προβλέψεων για τη σύσταση και λειτουργία ΚΑΝ από τους Δήμους, δεδομένου όπως τονίζει ότι μέχρι στιγμής ο νόμος έχει μείνει «κενό γράμμα», ενώ καλεί παράλληλα τον Υπουργό να τοποθετηθεί επί των μέτρων που προτίθεται να λάβει ο ίδιος για την προώθηση, διευκόλυνση και υποστήριξη της έναρξης λειτουργίας τους.    

Όπως υπενθυμίζει η ίδια άλλωστε οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, προσπάθησαν να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια, αλλά οι προσπάθειές τους δεν ευοδώθηκαν λόγω της έντονης αντίδρασης εκκλησιαστικών αρχών και ομάδων πίεσης των τοπικών κοινωνιών.      

«Συνεπεία όλων αυτών, μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό, με τον πλησιέστερο διαθέσιμο χώρο να εντοπίζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πλην όμως μια τέτοια επιλογή οδηγεί σε μείζονα οικονομική, συναισθηματική και ψυχική επιβάρυνση, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι οικείοι του θανόντος να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου», καταλήγει η ερώτηση της Άννας Βαγενά.