Η Αξιωματική Αντιπολίτευση στέλνει μήνυμα με αποδέκτες, εντός και εκτός συνόρων, ότι δεν πρόκειται να δείξει καμία συναίνεση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κλείνει κάθε σενάριο για στήριξη των μέτρων (μείωση αφορολόγητου, περικοπές συντάξεων κλπ) που θα συνοδεύουν το κλείσιμο της αξιολόγησης εάν και εφόσον έρθουν στη Βουλή, αφού μέχρι στιγμής ακριβής εικόνα δεν υπάρχει και δεν έκανε καμία προσπάθεια ούτε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να εξηγήσει τι θα βρίσκεται μέσα στα “κουτάκια” στα οποία αναφέρθηκε, γενικώς και αορίστως.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα ακόμη και αν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία για υπερψήφιση τους από τουλάχιστον 180 βουλευτές. “Η ΝΔ δεν αισθάνεται καμία πίεση ούτε από το εξωτερικό ούτε από το εσωτερικό και δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για εμάς” τόνισε. “Την αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα τα οποία θα φέρει στη Βουλή έχει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του. Ας μην ψάχνουν για συνυπεύθυνους. Ας μην ψάχνουν για συνενόχους.”

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κράτησε αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους που έκαναν δηλώσεις ότι η συμφωνία θα είναι περίπου η έξοδος της χώρας από την λιτότητα. “Δεν είναι ιθαγενείς οι Ελληνες πολίτες” τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος. “Δεν χρειαζόμαστε κανένα αξιωματούχο των Βρυξελλών να μας πει αν τελείωσε ή δεν τελείωσε η λιτότητα. Την βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους, δυστυχώς γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση”.

Η ΝΔ συνεχίζει το πρέσινγκ προς τους κυβερνητικούς βουλευτές λόγω του πολιτικού κόστους που προκαλούν τα νέα μέτρα τα οποία χτυπάνε κυρίως τους αδύναμους. Ποντάρει σε τυχόν διαρροές. “Το ερώτημα τίθεται στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, στην καθεμία και στον καθένα βουλευτή, αν, τελικά, θα είναι αυτοί που θα πάρουν την ευθύνη και θα ψηφίσουν τα μέτρα λαιμητόμο” είναι η επωδός της.

Ο Β.Κικίλιας υπενθύμισε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις 8/12/2015 όταν έλεγε “Είμαι ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 κυβερνητικών βουλευτών και δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις”. Επικαλέστηκε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος χαρακτήρισε “κατασκευασμένο” και “απολύτως ευφάνταστο” το σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων, που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δήλωσε μάλιστα ότι “οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150 ούτε 180 βουλευτές”»...

Το ηγετικό επιτελείο του Μοσχάτου επιμένει στο αίτημα των πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι απομακρύνονται και υπάρχει εσωκομματική γκρίνια για την επιμονή στη συγκεκριμένη στρατηγική . Θεωρεί ως μείζον θέμα την πολιτική αλλαγή. Το σκεπτικό που αναπτύσσει είναι ότι τα προβλήματα της χώρας δεν τελειώνουν με την πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η κυβέρνηση Τσίπρα “είναι προφανές ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική”. “Η χώρα χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση” τόνισε ο κ.Κικίλιας. “Αντιθέτως, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν εθνικό σχέδιο πολιτικής και οικονομικής λύσης και εξόδου από την κρίση, το οποίο έχουμε παρουσιάσει. Οπότε το μείζον θέμα της πολιτικής αλλαγής μέσω των εκλογών, δεν συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Έχει μπει στο τραπέζι, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, καθαρά και ειλικρινά».