Απάντηση στην  κατ' αρχήν πρόταση των εταίρων για μέτρα ισοδύναμα με το 2%του ΑΕΠ καλείται να δώσει σήμερα η κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει από το πρωί σύσκεψη του πρωθυπουργού με την διαπραγματευτική ομάδα. Για τον ίδιο, εξάλλου, λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη το πρωί ομιλία του στη Βουλή για την επέτειο επανένωσης της Δωδεκανήσου.   Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ως την ώρα αυτή δεν έχει προγραμματιστεί ραντεβού της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο με τις επαφές να συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.   Στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις με τους δανειστές συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι αποχώρησαν σταδιακά από το ξενοδοχείο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.  

Το ''μενού'' των συζητήσεων, αν και πρώτη ημέρα ήταν αρκούντως πλούσιο, με ζητήματα όπως το υπερταμείο, τα δημοσιονομικά και η αγορά ενέργειας να τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων, την στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει την στιγμή που επι τάπητος θα βρεθούν τα ''αγκάθια'' της διαπραγμάτευσης, όπως  η μείωση του αφορολόγητου, οι παρεμβάσεις στις συντάξεις, μέσω της προσωπικής διαφοράς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.   Ήδη, πάντως, από την πρώτη ημέρα των συζητήσεων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές επέμειναν στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, αλλά και σε σημαντική μείωση του αφορολογήτου.   'Οπως έγινε γνωστό, έκαναν λόγο για μέτρα που που αγγίζουν τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) προσδιορίζοντας στο 1% του ΑΕΠ την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την μείωση του αφορολογήτου περίπου στα 5.500 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 19%.   Σε σχέση, δε, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οι θεσμοί δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το πότε θα εφαρμοστεί, με το πιθανό ενδεχόμενο να είναι το 2020.  

Η Μέρκελ παίρνει... πάνω της την ποσοτική χαλάρωση της Ελλάδας   Την ίδια στιγμή, που στην Ελλάδα θεσμοί και κυβέρνηση αγωνίζονται να συγκλίνουν προκειμένου να βρουν κοινό έδαφος για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε ετοιμότητα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια για το ταχύ κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχοντας βέβαια ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ φέρεται να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.   Σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε συνάντηση για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο μοιράστηκε αυτή την επιθυμία της: να δοθεί δηλαδή στην Ελλάδα το κίνητρο του QE.  

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει την πρόθεση να κινηθεί αυτόνομα, πέρα από την ''απαγόρευση'' του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και διαπραγματεύεται από χθες με τους θεσμούς στο Χίλτον.   Την ίδια στιγμή, τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχουν επισημάνει πολλάκις ότι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο QE είναι αφενός ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος: Σημεία- ''κόκκινο πανί'' δηλαδή για τον Σόιμπλε.  

Αυτό, μάλιστα, φέρεται να επανέλαβε ο κ. Ντράγκι στην Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχουν, αντίστοιχα, και περιθώρια για ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών.   Ωστόσο, από την πλευρά της η κ.Μέρκελ έχει βάλει στόχο να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα από τον προεκλογικό ορίζοντα της Γερμανίας και να προσφέρει τη συγκεκριμενοποίηση του χρέους, που ζητεί η Φρανκφούρτη, αλλά και το ΔΝΤ.