Επιφυλάξεις εξέφρασαν και στην χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς της Κυβέρνησης οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις τους αφορούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 2020 ενώ ζήτησαν την εφάπαξ περικοπή τους. Αντιρρήσεις όμως υπήρξαν και στην φιλοσοφία των αντίμετρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι επόμενες 48 ώρες θα κρίνουν αν και ποιοι θα χάσουν από ένα έως και δύο μηνιάτικα (μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των φόρων και μείωσης των συντάξεων) και ποιοι λιγότερα.

Το κυριότερο ίσως όλων όμως, είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα πρέπει να απαντήσουν αν -πέραν από το όποιο αμπαλάζ επιλέξει η κυβέρνηση- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ή θα περιοριστούν - ίσως στα 3-3,2 δισ. ευρώ.


Η κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.


«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Πωλ Τόμσεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016.