Σε ναρκοπέδιο βρίσκεται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της χώρας καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την διαφοροποίηση και την ένταση που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές στο Μαξίμου, έχει να αντιμετωπίσει και την σκληρή διάθεση του ΔΝΤ. Οι Θεσμοί παρέδωσαν την σκυτάλη των διαπραγματεύσεων στο ΔΝΤ, το οποίο δείχνει να εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Το αδιέξοδο που καλύπτει το Μαξίμου φαίνεται ότι συγκεντρώνει πολλά σύννεφα στο κυβερνητικό επιτελείο και οι σπασμωδικές κινήσεις είναι ενδεικτικό και των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, που με αμηχανία καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει χάσει την ψυχραιμία της» κι ότι «η διαπραγμάτευση είναι ακόμη στην αρχή και πολλά μπορούν να ανατραπούν στο κλίμα που επικρατεί κατά τις συναντήσεις».  

Εμπόδια

Τα εμπόδια όμως για την επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι μόνο ενδοκυβερνητικά καθώς υπάρχει κενό μεταξύ της τακτικής στην διαπραγμάτευση που ακολουθεί ο Τσακαλώτος με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο. Το δημοσιονομικό κενό στο οποίο εστιάζουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και το ΔΝΤ φέρνει απέναντι τους δανειστές από την κυβέρνηση. Όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από την 4ωρη συνάντηση, “σε κάποια ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και σε κάποια άλλα διαφώνησαν”, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών προτιμά αντίμετρα που μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση και τη δυναμική της ανάκαμψης, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών.  

Κρίσιμο 48ωρο

Οι επόμενες 48 ώρες θα κρίνουν κατά πολύ την έκβαση της συμφωνίας, ενώ Όσο για το αν προλαβαίνουμε το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό, αλλά η άλλη πλευρά αποφεύγει να μιλήσει με την ίδια βεβαιότητα. Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν απλή υπόθεση τον υπολογισμό της δημοσιονομικής «τρύπας» από το 2018 και μετά, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ που ανακοινώνει - και θα κληθεί να επικυρώσει στον επόμενο μήνα η Eurostat.  Δύσκολη θα είναι όμως και η διαπραγμάτευση στο εσωτερικό, για να πεισθούν ο λαός και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί θα πρέπει να ψηφιστούν ξανά αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, αν αυτές δεν χρειάζονται.  

Στο τραπέζι όμως μπαίνουν από σήμερα και τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, που στόχο έχουν να αποφέρουν ένα χαμηλό εισόδημα σε όσους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που και θα περικόπτονται περαιτέρω τα εισοδήματα και όσων άλλων έχουν ακόμα... κανονική εργασία. Την διαπραγμάτευση αυτή αναλαμβάνουν η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρωτής υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, το οποίο έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση.