Έντονη κινητικότητα στους κόλπους της εγχώριας πολιτικής σκηνής αναπτύσσει εσχάτως ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, µε σειρά διαδοχικών επαφών, αλλά και δηµόσιων παρεµβάσεων, οι οποίες ρίχνουν εκ νέου λάδι στη φωτιά περί ενδιαφέροντός του για επιστροφή στα ελληνικά κοινοβουλευτικά δρώµενα και µάλιστα στην πρώτη γραµµή. Πέραν των «θεσµικών» συναντήσεων και επικοινωνιών του µε τους πρωταγωνιστές του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας, ο Ελληνας επίτροπος στην Κοµισιόν αναπτύσσει µια σειρά πρωτοβουλιών, µέσω των οποίων δίνει ισχυρό στίγµα στην παρούσα, κρίσιµη συγκυρία, έχοντας ενεργό συµµετοχή στις γενικότερες ζυµώσεις εντός κι εκτός συνόρων. Κεντρικός πυλώνας της δραστηριότητάς του αυτής, η επιµονή του στην «εθνική συνεννόηση» και στην ανάδειξη ενός υπερκοµµατικού προφίλ, που για ακόµη µία φορά προκάλεσε πολλές συζητήσεις, εν µέσω των εύθραυστων πολιτικών ισορροπιών του διαστήµατος που διανύουµε. «Εχει πάντα το βλέµµα του στην Ελλάδα. Αν και είναι πλήρως αφοσιωµένος στα καθήκοντά του, είναι σίγουρο πως θα τον ενδιέφερε κάποια στιγµή να διαδραµατίσει και πάλι σηµαντικό ρόλο στο ελληνικό γίγνεσθαι, αν και εφόσον συντρέξουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι θιασώτης της ιδέας της ενότητας του ελληνικού λαού αυτά τα δύσκολα χρόνια που βιώνουµε και θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συµβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», σηµειώνουν µε νόηµα παλαιοί πολιτικοί του φίλοι.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου επιτρόπου Οικονοµικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, στην Αθήνα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση που διαµορφώνεται µε φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στο µέτωπο της διαπραγµάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στο περιθώριο της συνάντησης του κ. Μοσκοβισί µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία παρευρισκόταν και ο Ελληνας εκπρόσωπος στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, οι δύο κορυφαίοι Ελληνες πολιτικοί αποσύρθηκαν στα άδυτα του κτιρίου της Ηρώδου Αττικού και τα είπαν τετ-α-τετ για περισσότερα από σαράντα πέντε λεπτά.

Σύµφωνα µε κοινούς συνοµιλητές του Ελληνα επιτρόπου και του Πτ∆, αφενός ανέλυσαν όλα τα δεδοµένα που διαµορφώνονται σε ό,τι αφορά το κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης, αφετέρου σχολίασαν τα τεκταινόµενα στο ελληνικό πολιτικό τοπίο. Μάλιστα, αµφότεροι στάθηκαν στην ανάγκη να βρίσκονται συνεχώς σε συνεννόηση µεταξύ τους για την ανάληψη κοινής δράσης στο εξωτερικό. «Εχουν άριστη σχέση και τακτικό δίαυλο επικοινωνίας. Είναι λογικό λοιπόν να συζητούν επί παντός επιστητού», τονίζουν πρόσωπα του περιβάλλοντος των κ. Παυλόπουλου και Αβραµόπουλου, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί πως, εκτός των άλλων, συνοµίλησαν για την κοινή τους, διαχρονική πολιτική αναφορά, που δεν είναι άλλη από τη Ν.∆. «Φυσικά και τους απασχολεί το κόµµα, έστω κι αν πλέον είναι υποχρεωµένοι να βλέπουν τα πράγµατα από µια απόσταση», συµπληρώνουν οι εν λόγω κύκλοι.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι γνωρίζοντες να ερµηνεύουν τον τρόπο µε τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο «γαλάζιος» άλλοτε αντιπρόεδρος που αποδίδουν στη συγκεκριµένη -σχεδόν µυστικήκουβέντα του µε τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα την κλιµάκωση της επιχειρηµατολογίας του για την εξάντληση των περιθωρίων ώστε να επιτευχθεί το µίνιµουµ της εθνικής συνεννόησης. Επρόκειτο για µια θέση την οποία ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος (όπως και ο κ. Παυλόπουλος λόγω του αξιώµατός του) εκφράζει διαχρονικά, όµως τη δεδοµένη χρονική στιγµή το σχετικό µήνυµα που εκπέµπει θα µπορούσε κανείς να πει ότι έχει πολλαπλές έννοιες και πολλούς αποδέκτες. Βλέπετε, ο αρχηγός του κόµµατος από το οποίο προέρχονται τόσο ο επίτροπος όσο και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας απορρίπτει κάθε τέτοιου είδους προοπτική, µε τη λογική πως όσοι επιµένουν να υιοθετούν αυτή τη ρητορική απλώς… βάζουν βούτυρο στο ψωµί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που για ακόµη µία φορά «αναζητούν συνενόχους και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη της χώρας», όπως λένε χαρακτηριστικά όλο αυτό το διάστηµα κορυφαίοι παράγοντες της Πειραιώς.

Το όλο θέµα σχολιάστηκε ακόµη περισσότερο στα «γαλάζια» πηγαδάκια µετά το µπαράζ αντίστοιχων δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του λεγόµενου «καραµανλικού» πυρήνα, αλλά και την ιδιαίτερα θερµή συνοµιλία που είχε ο κ. Αβραµόπουλος µε τον Κώστα Καραµανλή στην τελετή παράδοσης από το Ιδρυµα «Στ. Νιάρχος» του οµώνυµου πολιτιστικού κέντρου στο κράτος. Οµως, σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για µια άποψη που εκφράζει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια ο τελευταίος, ανεξαρτήτως των πολιτικών συνθηκών της κάθε περιόδου, υπενθυµίζοντας ταυτόχρονα τις «εξαιρετικές σχέσεις του µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διαρκή µεταξύ τους επικοινωνία». Εξάλλου, όπως επισηµαίνουν οι ίδιοι, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος µόλις πριν από λίγες ηµέρες επισκέφθηκαν από κοινού τα κέντρα µεταναστών στη Μυτιλήνη